mszp.hu | Belföld
2022. június 30. 22:04

Az Orbán-kormány mostohagyerekként kezeli az egészségügyet

A Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az alap- és középszintű ellátás „kicsi” átalakításáról beszélt egy konferencián, miközben az ország különböző pontjain sorra szűnnek meg időszakosan vagy teljesen szakrendelések.

Most éppen sajtóhírek szerint Várpalotán szüneteltetik a szülészeti-nőgyógyászati ellátást, vélhetőleg szabadságolások miatt. Mohácson június 1-jével szűnt meg a szülészet, Szolnokon is veszélybe került a szülészeti ügyeleti ellátás.

Több probléma van a kialakult helyzettel és nem minősítenénk „kicsinek” egyiket sem, azon túl, hogy utazniuk kell a kismamáknak és a betegeknek sok kilométert, az ellátást végző kórházak, szakrendelők leterheltsége is megnő.

Az MSZP régóta arról beszél, hogy a kormánynak az egészségügyet prioritásként kellene kezelnie: a most benyújtott költségvetésben az egészségügynek szánt források még az infláció növekedési ütemét sem érik el. Az eleve alulfinanszírozott ágazat így folyamatosan ellátási gondokkal küzd és fog küzdeni a jövőben is. Sokkal több forrást kell tehát biztosítani a költségvetésben ennek a szektornak.

Ezen felül biztosítani kell az orvosellátottságot, a rugalmas munkavégzés feltételeit és további béremelésre is szükség van, nemcsak az orvosok, hanem leginkább az egészségügyi szakdolgozók és egyéb alkalmazottak esetében.

Továbbra is várjuk a belügyminiszter válaszát, hogy a tárca milyen intézkedést tervez a szolnoki, a mohácsi és más hasonló esetek megelőzésére.

Kunhalmi Ágnes,
az MSZP társelnöke,