Az Orbán-kormány nosztalgiával tekint a Horthy-rendszerre

Baloldali pártok és antifasiszta szervezetek tartottak fáklyás megemlékezést szombaton a fővárosi Petőfi szobornál, a 2. magyar hadsereg doni katasztrófájának 70. évfordulója alkalmából.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője beszédében hangsúlyozta: a több mint 100 ezer magyar katona 70 évvel ezelőtti halála a nemzet legnagyobb, de egyben legértelmetlenebb háborús vesztesége volt. Az Orbán-kormány nosztalgiával tekint arra a Horthy-rendszerre, amely vágóhídra küldte a magyarokat - fogalmazott. 900 ezer magyar élet volt az ára a Horthy-féle politikának. Minden magyar családot veszteség ért, minden magyarnak van kit gyászolnia – tette hozzá.
    
Vadai Ágnes független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja szerint 70 évvel ezelőtt rossz ügyért mentek harcba a magyar katonák. "Nem dolgoztuk fel sem azt, ami ott történt, sem azt, ami oda vezetett" - vélte. Álláspontja szerint a múlt közös feldolgozása egyik eleme "a köztársasági minimumnak".
    
Hanti Vilmos, a demonstrációt szervező Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke szerint bűnös az a politika, amely 70 évvel ezelőtt a vágóhídra hajtotta a magyarokat. Horthy Miklós szelleme kísért a mai kormányban is, ezt pedig el kell ítélni – tette hozzá. Hanti Vilmos szerint a Don-kanyarban harcoló magyar katonák hősök voltak, de semmi sem mentesíti a bűntől az akkori katonai parancsnokokat és kormányzatot.
    
A csaknem 100 főnyi hallgatóság előtt az SZDSZ, a Munkáspárt 2006 és civil szervezetek képviselői az összefogás, a szélsőjobboldal elleni fellépés és a jelenlegi kormány leváltásának szükségességéről beszéltek.