mszp.hu | Gazdaság | Energetika
2023. február 14. 09:32

Az Orbán-kormány rezsivédelemben is sereghajtó. Az MSZP rezsiSTOP programja valós megoldást jelent

Az Orbán-kormány rezsivédelemben is sereghajtó. Az MSZP rezsiSTOP programja valós megoldást jelent
Ha Orbánékon múlik, maradnak a brutális rezsiszámlák. Uniós szinten ugyanis a harmadik legkevesebbet költötte a kormány a magyarok megsegítésére az energiaválság közepén. A Bruegel Intézet elemzéséből az is világosan látszik, hogy Magyarországon kívül csak Málta nem nyújtott célzott segítséget a rászorulóknak.

Magyarország energiafüggetlenségének egyik útja az energiatakarékosság. Ahhoz, hogy a háztartások érdemben tudják csökkenteni energiafelhasználásukat, valamint, hogy a lakosságot meg tudjuk védeni az elszabadult energiaáraktól, az elhanyagolt lakóépületeket fel kell újítani. Éppen ezért az MSZP a lakóépületek hőszigetelését célzó országos program elindítását kezdeményezte. 

Az elmúlt 12 évben a gazdasági helyzet és az uniós források miatt lett volna lehetőség nagy költségvetésű, hosszú távú beruházásokra. Csakhogy a Fidesz-kormány nem a lakásállomány korszerűsítését tartotta fontosnak, ráadásul az volt a filozófiája, hogy a lakosság nem kaphat vissza nem térítendő támogatást. Persze a Fidesz oligarchái a kivételek, nekik két kézzel szórták mindig is a vissza nem térítendő támogatásokat.

Tény, hogy a hazai lakások nagy része elhanyagolt állapotban van, 60%-ukhoz megépítésük óta hozzá sem nyúltak. A magyar családok jelentős része hiába szeretné energetikai szempontból korszerűsíteni otthonát, ha nincs rá pénze. Számukra a kedvezményes hitelkonstrukciók vagy önerőt igénylő szűkös kormányzati programok semmilyen segítséget nem jelentenek. 

Az MSZP szerint egy országos szigetelési program nemzetgazdasági érdek, éppen ezért elvárjuk a kormánytól a lakóépületek hőszigetelését célzó országos programról szóló határozati javaslat támogatását. Ezen felül javasoljuk, hogy a RezsiSTOP keretében a 12 forintos paksi áramot adják annyiért, amennyibe az kerül, csökkenjen a lakossági háztartási energia adója 5 százalékra, és vonják vissza a rendszerhasználati díjak emelését! Legyen egy garantált energetikai alapszolgáltatás, legyenek ingyenesek az előre fizető mérőórák és a visszakapcsolás, valamint vezessenek rezsikompenzációt a 100 ezer forintnál kisebb nyugdíjjal rendelkezők számára.