mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. november 25. 15:36

az Orbán-kormány rosszul mérte fel a politikai helyzetet, amikor úgy vélte, meggyőzheti az Uniót

Az Orbán-kormány rosszul mérte fel a politikai helyzetet, amikor úgy vélte, hogy felemás, illetőleg látszatintézkedésekkel meggyőzheti az Uniót.

Az Európai Bizottság szerint a jogállamiság ügyében tett kormányzati lépések nem elegendőek, és ezért 7.5 milliárd eurónyi, azaz 3 ezer milliárd forintnyi uniós támogatás befagyasztását javasolja az Európai Tanácsnak. Kétségesnek tartja ugyanis a korrupcióellenes Integritás Hatóság függetlenségét és szükségesnek tekinti az igazságügyi reform megvalósítását.

Az Orbán-kormány tehát rosszul mérte fel a politikai helyzetet, amikor úgy vélte, hogy felemás, illetőleg látszatintézkedésekkel meggyőzheti az Uniót. Az MSZP erre korábban már sokszor felhívta a kormány figyelmét. Tartózkodott az e tárgyú törvények parlamenti szavazásán, jelezve, hogy érdekelt abban, hogy Magyarország maradéktalanul megkapja az uniós forrásokat. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy az elfogadott törvények nem elegendőek, nem szolgálják igazán a korrupció elleni fellépést és a jogállamiság helyreállítását.

A jelenlegi gazdasági, energia- és megélhetési válság közepette, az ország egyetlen eurócentet sem veszíthet el e támogatásokból a kormány hibás politikája miatt.