Az Orbán-kormány titkolózik Magyarország és a NATO előtt is?

Az Orbán-kormány évek óta halogatja az új helikopterek beszerzéséről szóló tender kiírását, amivel hosszútávon biztosítható lenne a Honvédség égetően szükséges szállítóhelikopter-képessége.

A folyamatos halasztás felveti a kérdést, hogy a februári Orbán-Putyin találkozó kapcsán milyen megállapodás születhetett az ügyben? Orbán moszkvai látogatása előtti héten ugyanis a tender kiírása helyett az öreg, orosz Mi-17-esek felújítása mellett döntöttek. A pályázati kiírás szerint a nyertest május 30-ig kellett kiválasztani, ami orosz forrásból származó sajtóértesülések szerint egy orosz cég lett.

Érdekes: a honvédelmi miniszter nem volt hajlandó tájékoztatást adni sem erről a tényről, sem arról, hogy mennyibe fog kerülni a felújítás, az írásbeli kérdésemre adott július 7-ei válaszában. Csak nem az akadályozta a minisztert a válaszadásban, hogy egy nappal később kezdődött a varsói NATO-csúcs, és így akarta a magyar delegáció - élén Orbán Viktorral - elkerülni az ezzel kapcsolatos kérdéseket és kritikákat?

A kormány részéről évek óta folyamatos a sumákolás a haditechnikai ügyekben, ezért kezdeményeztük egy védelmi és biztonsági beszerzéseket vizsgáló bizottság felállítását. Nyilatkozzon végre a kormány! A hosszú távú megoldást jelentő helikopterbeszerzés helyett immár nem először miért orosz céggel köt haditechnikai megállapodást? Derüljön ki végre, milyen érdekek oltárán áldozza fel az Orbán-kormány a Magyarország biztonságához nélkülözhetetlen szállítóhelikopter-képesség valós biztosítását!

Demeter Márta
országgyűlési képviselő