2012. szeptember 11. 15:05

Az Orbán-kormánynak nem fontosak a panellakók

"Az energiahatékonyságért folytatott küzdelemben az előző szocialista kormány által bevezetett magyarországi Panelprogram európai minta lehetne.

A Panelprogram keretében négy év alatt több mint 260.000 panellakás energetikai modernizációját végezték el. A felújítást az Európai Unió felzárkóztatási forrásaiból, és magyar állami, vagy önkormányzati támogatásból finanszírozták, a lakosoknak csupán alacsony, 25-30%-os mértékű önerőt kellett biztosítaniuk. Több százezer magyar család rezsiköltsége csökkent ezzel. Magyarországon sajnos a jelenlegi kormány lényegében felszámolta a Panelprogramot. Ez hibás döntés volt, amely további több százezer családot fosztott meg attól a lehetőségtől, hogy lakásuk felújításával spóroljanak a havi rezsiköltségükön" - mondta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja az EU most elfogadásra kerülő energiahatékonysági irányelvéről rendezett plenáris vitában.

Tabajdi Csaba arra kérte a jelen lévő Günther Öttinger energiaügyi biztost, hogy a 2014-2020-as új uniós hosszú távú költségvetésben az EU jelentős forrásokkal támogassa az épületek energiahatékonysági célú felújítását.

Hozzátette, hogy az épületek energiahatékonyságának javítása kulcsfontosságú Magyarországon, illetve általában a közép- és kelet-európai országokban. A 2004 után csatlakozott tagállamokban rengeteg olyan az 50-es, 60-as, vagy 70-es években épült panelház található, amelyek komplex energetikai felújításával a magyar eredményekhez hasonló 45-60%-os energia-megtakarítás érhető el. "A fel nem használt energia anyagi megtakarítás a fogyasztónak, versenyképességi előny az európai vállalatoknak, megspórolt széndioxid kibocsátás az emberiség számára" - hangsúlyozta a szocialisták brüsszeli delegációvezetője.