2012. június 29. 14:55

Az Orbán-Matolcsy tengely tovább növeli a bizonytalanságot

Fiktív bevételekre, komolytalan számításokra épített 2013-as költségvetés elvileg piacnyugtató szándékkal készült. Jelen formájában azonban legfeljebb az IMF-tárgyalások lebegtetésére és a bizonytalanság további növelésére alkalmas.

A nemzetgazdasági miniszter által tegnap bejelentett 300 milliárdos munkahelyteremtő csomag jövő évi költségvetési fedezete még annyira sem biztosított, mint maga a jövő évi költségvetés. Se itt, se ott nem látni mást, csak tündérmesékbe illő trükközést.

A tranzakciós adó kiterjesztéséből származó pluszbevétellel számolni körülbelül olyan, mint kölcsönhomokból várat építeni. Egyrészt ma senki nem tudja, mekkora bevétel várható a pénzügyi tranzakciók megadóztatásából, másrészt az államkincstár és a jegybank adóalannyá vonása puszta pénzpakolás az egyik állami zsebből a másikba. Ha például a központi kasszát kezelő állami intézménytől valóban be akarják szedni a tegnap bejelentett 100 milliárd forintot, az valójában újabb 100 milliárdos költségvetési megszorítást jelent – például az államkincstárnál számlát vezető önkormányzatoknál, vagy a közalkalmazottaknál.

A munkát terhelő járulékok csökkentése értelmes cél. Kár, hogy az Orbán-kormány eddigi gazdaságpolitikája (ragaszkodás az igazságtalan, egykulcsos szja-hoz, növekedésgátló különadók kivetése, egyéb terhek növelése stb.) e cél kivitelezhetőségét erősen kétségessé teszi.

A komolytalansággal vegyes káoszra jellemző, hogy a költségvetés általános vitáját a Fidesz-frakció 10 százaléka sem ülte végig a parlamentben, holott a világon elsőként már júniusban beterjesztett büdzsével a kormány kimondottan a piacok megnyugtatását célozta.

Az elmúlt húsz év legrizikósabb költségvetésének benyújtásával, majd fantomképszerű foltozgatásával az Orbán-kormány éppen az eredetei céljával ellentétes hatást éri el. A piacok megnyugtatása helyett tovább növeli a bizonytalanságot és a szakmai alkalmatlanságát bizonyító intézkedések eddig sem hiányos tárházát. Az emberek kárára, ”természetesen”…

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes