Az Orbán kormány 20 milliárd forintot 3 nap alatt oszt ki a barátaiknak?

Írásbeli kérdéssel fordultam az Orbán-kormányhoz, mert gyanúsan rövid idő, három nap alatt zárult le egy 20 milliárd forint keretösszegű kutatás-fejlesztési pályázat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2013. október 21-én jelentette meg a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” című felhívását, amelynek célja olyan kutatás-fejlesztési tevékenységek támogatása, amelyek jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, illetve ezek prototípusainak kifejlesztését eredményezik. A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból a fejlesztésre fordítható keretösszeg 20 milliárd forint. Mondván, hogy a benyújtott pályázatok támogatási igénye jelentősen meghaladta a rendelkezésre álló keretet – 2013. október 25-én a pályázati kiírást felfüggesztette.

A felhívás közzététele és a pályázat felfüggesztése között mindösszesen 3 munkanap telt el. A benyújtandó pályázatok összetettsége miatt a rendelkezésre álló keret ilyen gyors kimerítése arra utal, hogy csak a bennfentes információval rendelkezők kaphatnak támogatást a kutatás-fejlesztés területén is, míg egyes hasznos és életképes projektek átlátható és normatív támogatási rendszer hiányában nem valósulhatnak meg.

Ezen kell változtatnunk…

Szekeres Imre,
országgyűlési képviselő