2011. április 05. 12:30

Az Orbán kormány hibásan döntött

Érthetetlen, hogy Magyarország miért maradt ki az Európai Unió gazdaságpolitikájának átfogó megújítására kialakított Euró Plusz Paktumból. Különösen érthetetlen, hiszen az unió soros elnöke, Orbán Viktor "a jövő európai gazdasági rendszerének a pilléreit" jelöli ki az Euró Plusz Paktum. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a "gazdasági koordináció új szakaszaként" értékelte. Ha ez így van, akkor a magyar kormány miért marad ki ebből a folyamatból, miért csak kívülről szemléli a megújulást? - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az Európai Parlament plenáris ülésén, a legutóbbi Európai Tanácsülés értékeléséről rendezett vitában.

Mértékadó közgazdászok értékelése szerint a Paktum túllép a fiskális politikát érintő intézkedéseken, a gazdasági kormányzás hatos jogszabálycsomagján és a pénzügyi féléven. Az uniós koordinációt a makrogazdaság szintjére emeli. A versenyképességet, a foglalkoztatáspolitikát, a szociális rendszer felépítését kívánja szabályozni, összehangolni a jobb gazdasági teljesítmény érdekében. A kis, nyitott gazdasággal rendelkező, a szorosabb európai gazdaságpolitikai integrációban, a belső piaci akadályok további lebontásában érdekelt Magyarország kimaradása ezért is érthetetlen - fogalmazott a szocialista delegációvezető.

Tabajdi Csaba kiemelte, hogy a javaslat adópolitikát érintő része nem az adókulcsok, hanem a társaságiadó-alap harmonizációjára vonatkozik, így nem zárja ki közvetlenül az adóversenyt. Az Orbán kormány ugyanis erre a hamis érvelésre alapozta Magyarország távolmaradását. Ezért is populista politikai lépés a kimaradást az alacsony adókulcsok fenntartásának szándékával indokolni, túlhangsúlyozni az ezzel elérhető előnyöket. A magyar társaságiadó-kulcs regionális összehasonlításban átlagos. A külföldi vállalatok befektetési döntéseik meghozatalakor az adóterhelés mellett legalább ilyen mértékben veszik figyelembe az adott ország a gazdasági-, és jogi környezetének kiszámíthatóságát, a befektetések várható megtérülését veszélyeztető politikai kockázatokat. Az Orbán kormánynak inkább ezen a téren kellene változtatnia: kiszámítható felelős gazdaságpolitikára, stabil jogi környezetre lenne szükség. Az Orbán kormány gazdasági populizmusa sok kárt okoz Magyarországnak, elriasztja a hazai és külföldi befektetéseket, ezért hátráltatja az új munkahelyek létrehozását és a gazdasági növekedés beindítását. Az is rossz jelzés, hogy Magyarország egyre távolabb sodródik az uniós együttműködés centrumától - fogalmazott Tabajdi Csaba.