2012. április 26. 09:34

Az Orbán kormány nem cselekedhet kénye-kedve szerint

Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy kész az EU-IMF hiteltárgyalások megkezdésére. Továbbra is figyelemmel követi azonban a magyarországi demokrácia helyzetét.

Következetesen számon kéri az uniós jogszabályok és alapelvek érvényesülését. "Ne higgye azt az Orbán kormány, hogy a tárgyalások megindulásával nem kérik rajta számon az uniós jog és alapértékek érvényesülését. Épp ellenkezőleg, ma bebizonyosodott, hogy az Európai Bizottság a jogállamiság védelmében kész a leghatározottabb fellépésre.

A Bizottság azt is elvárja a kormánytól, hogy az hajtsa végre a független nemzetközi jogászokból álló Velencei Bizottságnak az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos ajánlásait. A Bizottság álláspontja szerint ez a hiteltárgyalások lezárásának előfeltétele" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője.

A Bizottság az Európai Bíróság elé viszi a bírói nyugdíjkorhatár leszállításával kapcsolatos és az adatvédelmi hivatal függetlenségével eljárásokat. A bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása a magyar bírói kar legtapasztaltabb 10%-át érinti, ezáltal az igazságszolgáltatás egészét befolyásolja és sérti annak függetlenségét. Az intézkedés ellentétes a magyar állampolgárok érdekeivel, hiszen tovább lassítja a bírói eljárást. Az igazságszolgáltatás befolyásolásával megfosztja az embereket attól a joguktól, hogy hatékony jogorvoslatot kapjanak adott esetben akár az állammal szemben is. " - hangsúlyozta a szocialista delegációvezető. A kényszernyugdíjazás szabályai a magyar közjegyzők egynegyedét is érinti, ezáltal a közjegyzői ügyintézés is lassabbá és nehézkesebbé válik.

Az adatvédelmi hivatal függetlenségének helyreállítása szintén kulcsfontosságú állampolgári érdek. "Az állam szükségszerűen rengeteg adatot gyűjt az emberekről, de ezek felhasználását egy kormánytól független intézménynek kell ellenőriznie. Nem tartozik Orbán Viktorra és a Fideszre, hogy kinek mennyi a keresete, milyen lakásban él, mi a vallása, vagy az, hogy kitöltötte-e a nemzeti konzultációs kérdőívet. Ez az emberek magánügye!" - mondta a szocialista politikus.

Tabajdi Csaba hozzátette, hogy az Európai Bizottság az Orbán kormány számos más intézkedését is figyelemmel követi. Hamarosan az Európai Bíróság elé kerülhet a távközlési különadó ügye. Az Európai Bizottság vizsgálja az egyházügyi törvény dolgozókat érintő diszkriminatív rendelkezéseit és a kormány kötelezettséget vállalt arra is, hogy megegyezik az Európai Központi Bankkal a jegybanki függetlenséget érintő követelményekkel.