mszp.hu | Gazdaság
2023. május 25. 09:18

Az orbáni politika következtében gazdasági válság van Magyarországon

Az orbáni politika következtében gazdasági válság van Magyarországon
„Mi azt mondjuk, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját minden további nélkül nulla százalékra lehetne csökkenteni. Erre is van példa az európai történelemben. A lengyelek például meglépték néhány hónappal ezelőtt. A spanyolok meglépték úgy, hogy ott lényegesen alacsonyabb az élelmiszerek áfája” – mondta Korózs Lajos, az MSZP alelnöke az ATV reggeli műsorában.

A kiskeresetűeknek és a nyugdíjasoknak már komoly gondot okoz beszerezni a mindennapokra szükséges élelmiszereket – hívta fel a figyelmet az MSZP. Ezért a párt azt szorgalmazza, hogy júniustól 5 százalékkal emeljék a nyugdíjakat. Az ATV Start bejátszásában Komjáthi Imre, a párt társelnöke elmondta: eleinte mennyiségi spórolást lehetett megfigyelni az emberek spórolási szokásaiban, ma már azonban minőségi spórolásról kell beszélni. Szerinte ezekre a problémákra megoldást lenne a kiskereskedelmi adó eltörlése, illetve az alapvető élelmiszerek áfájának nullára csökkentése, hiszen ezekkel az intézkedésekkel harmadára csökkenne az élelmiszerek ára. A Mentőcsomag a háztartásoknak program másik pontja a legrászorultabbaknak biztosítana havi 20 ezer forint összegben élelmiszer-bankkártyát. Az MSZP azt is szorgalmazza, hogy a kiskereskedők kapjanak célzott kompenzációt. 

Az MSZP alelnöke, Korózs Lajos volt az ATV Start vendége; a programmal kapcsolatban elmondta: volt már rá példa, hogy nagyon sokáig mondtak valamit és a kormány kvázi „magáévá tette” az ötletüket, úgy állítva be, mintha a sajátjuk lett volna. Erre alapozza, hogy a javaslatuk végül átmegy. Hozzátette: néhány élelmiszer már kikerült a 28 százalékos áfa-kötelezettség alól. „Mi azt mondjuk, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját minden további nélkül nullára lehetne csökkenteni” – mondta el a műsorban az MSZP-s politikus, aki szerint erre is vannak példák Európában, Lengyelországban és Spanyolországban is. Korózs Lajos szerint az élelmiszerek áfáját 18 százalékra, az alapvető élelmiszerek áfáját nullára kellene csökkenteni, ami borzasztó sokat segítene az embereknek. „Én úgy látom, hogy úgy járnak az emberek az élelmiszerboltba, mint a múzeumba: mindent a szemnek és semmit a kéznek” – mondta a műsorban az MSZP alelnöke, aki megerősítette, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját véglegesen nullára csökkentené az MSZP.

Korózs Lajos szerint az élelmiszerkártya, amelyet a 300 ezer leginkább rászoruló családnak adnának, valójában egymillió embert érint, ez pedig nem lebecsülendő szám. „Azt sem becsülném le, hogy amikor valaki a hónap utolsó hetében kap egy zsugorfólia lisztet, egy karton tejet és olajat – ez körülbelül 20 ezer forint” – tette hozzá. 

Korózs Lajos szerint „borzasztó nagy gazemberség” az élelmiszerekre kivetetett különadó. Európa legmagasabb áfáját fizetjük, ami 27 százalékos, erre jön a 4,1 százalékos különadó. „Én azt mondom, ez parazita-magatartás, mert a különadón is van áfa” – tette hozzá. Az emberek bőven 31 százalék feletti fogyasztási adót kell megfizessenek minden egyes bevásárlásánál. 

„5 éve is árnyomás volt Magyarországon, akkor is Orbán Viktor volt Magyarország miniszterelnöke” – mondta Korózs Lajos, aki szerint érdemi inflációcsökkentő intézkedés nem történt azóta sem. Hozzátette, hogy a jegybank megint nem csökkentette az alapkamatot és visszautasította, hogy az ársapkák inflációgerjesztő hatásúak lennének. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs jelentésének 10. oldalán le van írva, hogy az ársapkák 2,4 százalékkal csökkentették az inflációt. Kicsit később a műsorban az is elhangzott, hogy egy másik MNB-jelentés szerint az ársapkák viszont 4,2 százalékkal növelték az inflációt. Akkor most melyik jelentésnek higgyünk? – tette fel a kérdést Korózs Lajos. 

„Azt gondolom, hogy ennél sokkal több ársapkát is be lehetett volna vezetni Magyarországon” – mondta az ATV-ben a szocialista politikus, aki szerint Görögországban 52 terméken van ársapka, miközben a görög infláció egyharmada a magyarnak. Kifejtette: az ársapkákon keletkező veszteségeket a kereskedők más termékek árának növelésével kompenzálják, így őket nem éri veszteség. 

Azt is hozzátette, hogy a magyar államnak „irdatlan bevételei” származnak az áfából és a különadókból. „2000 milliárd forinttal több adóbevétele volt az államnak a különadóból és az áfából az elmúlt egy évben, mint amennyit tervezett” – mondta a műsorban az MSZP alelnöke. Ebből 1830 milliárd volt az áfa-bevétel, a többi a különadókból származott. „Emlékezzünk, amikor a Vodafone-t meg akarták vásárolni, nem lettek szívbajosak attól, hogy 100 milliárdokat át kellett csoportosítani” – emlékeztetett Korózs Lajos, aki szerint nem dől össze a nemzetgazdaság attól, hogy kevesebb lesz az áfabevétel, legfeljebb a kormánypárt kevesebbet költ magára. Felhívta a figyelmet, hogy az államkassza nem tud kiürülni az áfa-bevételek csökkenéséről, ráadásul a Fidesz felelőssége az ország irányítása is, minden eszközük megvolt rá, hogy normális gazdasági helyzetet teremtsenek. „Ki lehet jelenteni, hogy ma Magyarországon a kormányzati politika következtében van válság” – mondta a szocialista országgyűlési képviselő. Ha két negyedévben 20 százalék felett van az inflációs ráta, ami háromszorosa az európai átlagnak, harmadik negyedévben van recesszióban a magyar gazdaság, akkor ki lehet jelenteni, hogy társadalmi és gazdasági válság van. Mindez az orbáni politika következtében – ismételte el Korózs Lajos, aki szerint nem az emberek, az ellenzék vagy Brüsszel a hibásak, hanem a kormány és a gazdaságpolitikája. Emlékeztetett, hogy a miniszterelnök, a pénzügyminiszter és a jegybank elnöke sokáig egymásra hárította a felelősséget, aminek komoly hatása volt a gazdasági helyzetre. „Matolcsy György egy komoly ember, nem beszélhet össze-vissza a levegőbe” – mondta az ATV-ben Korózs Lajos, aki azt javasolta: tegyék rendbe az egymás közti viszonyt, illetve a monetáris és fiskális politikát, hogy ne 24 százalékos inflációt mérjenek Magyarországon. Hozzátette: dacára a miniszterelnök kívánalmainak, nem lát olyan kormányzati intézkedést, ami egyszámjegyűre szorítaná le az inflációt. 

Az MSZP alelnöke azt is elmondta, hogy a maginfláció, a lakossági fogyasztói árindex és a nyugdíjas fogyasztói árindex alapján nem látszik, hogy a következő hónapokban csökkenne az infláció Magyarországon. Többek között ezért követeli az MSZP, hogy emelje a kormány 5 százalékkal a nyugdíjakat, mivel a legutóbbi, 15 százalékos emelést rég megette az infláció. 

 

Kapcsolódó párttagok