2012. március 13. 10:50

Az orbáni politika lépéskényszerbe hozta az Európai Bizottságot

"Szabad-e a kohéziós támogatások megvonásával büntetni azokat az országokat, amelyek amúgy is nehéz költségvetési és gazdasági helyzetben vannak? Nyilvánvaló, hogy a pénzügyi fegyelmet minden kormánynak be kell tartania. A támogatások felfüggesztése azonban nem a Fidesz kormányra helyeznek nyomást, hanem az önkormányzatokat, a régiókat, a vállalkozásokat, és végső soron a magyar embereket bünteti. Ezért méltánytalannak és elfogadhatatlannak tartom, hogy hazánkat a kohéziós források megvonásával sújtsa az Európai Unió. Bár felelős az Orbán kormány is, de az Európai Bizottság nem mérhet kettős mércével" - mondta Tabajdi Csaba az MSZP EP delegációvezetője napirendelőtti felszólalásában az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

A szocialista képviselő aláhúzta, hogy az uniós intézmények nem mérhetnek kettős mércével. "Ha a 8%-os hiánnyal küzdő Spanyolország esetében nem élt ilyen javaslattal a Bizottság, akkor a fejlesztési támogatások felfüggesztése Magyarországgal szemben sem  méltányos. Az MSZP EP delegációja továbbra is mindent megtesz Brüsszelben az Orbán kormány nacionalista gazdaságpolitikájának és antidemokratikus belpolitikájának ellensúlyozására, hogy Magyarország elkerülje az uniós támogatások megvonását."

A szocialisták brüsszeli vezetője úgy fogalmazott "félő, hogy a pénzügyminiszterek tanácsának ülésén sem lesz több gazdasági ésszerűség és politikai bölcsesség, mint az Európai Bizottság korábbi döntésekor. Ésszerűtlen döntést hozott az Európai Bizottság, amikor Magyarország esetében 495 millió euró, azaz 142 milliárd forint támogatás felfüggesztését javasolta. Világos, hogy az intézkedést az Orbán kormány elhibázott, nacionalista gazdaságpolitikája váltotta ki, ám annak következményeit már nem a kormány, hanem a magyar állampolgárok kénytelenek elviselni. Tabajdi ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy "amennyiben a pénzügyminiszterek a támogatások megvonásáról döntenek, az Orbán kormánynak még mindig hat hónap áll rendelkezésére, hogy hathatós intézkedésekkel csökkentse az államháztartási hiányt és ezzel elkerülje az uniós források megvonását."