mszp.hu | Belföld
2021. október 22. 12:51

Az ország demokratikus megújulása a választók döntő igénye, ez a valódi Közös Alap

Az ország demokratikus megújulása a választók döntő igénye, ez a valódi Közös Alap
Értékelte és legitimnek találta az MSZP választmánya az előválasztás eredményét, ennek megfelelően kétségek nélkül indulhat a vita és az egyeztetés a frakciókról és a listáról.

Az MSZP országos szervezeti háttere továbbra is erős, a korszakváltás érdekében pedig teljesen egységes is, beleértve az előválasztáson győztes miniszterelnök-jelölt személyének támogatását is – mondta el Hiller István, az MSZP választmányi elnöke, az Országgyűlés alelnöke csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Hiller István leszögezte, nem a politikusok döntötték el az előválasztás kimenetelét, hanem a több mint 660.000 szavazó, akiknek meg is köszönte a nagyarányú részvételt. „A politikus megtette az ajánlatot, a választók pedig szabadon döntöttek, és innentől kezdődően minden együttműködő párt minden egyes politikusának egy kutyakötelessége van: azt segíteni, hogy a közös miniszterelnök-jelöltünk miniszterelnöke legyen ennek a hazának”.

„A szocialista pártnak mind a 106 választókerületben van szervezete, (…) ez egyáltalán nem általános. Nem volt a vezetők között egy se, aki ne mondta volna azt, „Volt egy véleményem a döntés előtt, a döntés megtörtént, és innentől kezdve minden tapasztalattal és tehetséggel Márki-Zay Péter, miniszterelnök-jelölt mögé sorakozom fel”” – számolt be Hiller egyben a párt szerdai választmányi ülésének fő tanulságáról is.

Elmondta, beszélgetve a szavazatukat leadott emberekkel úgy látja, a fiatalok ma nem a baloldal-jobboldalban gondolkodnak, hanem egy tisztességesebb, demokratikus ország miatt szavaznak az összefogásra, és talán ma már az idősebbekre is inkább ez jellemző.

A szocialista politikus – aki elsöprő, 84%-kos fölénnyel nyerte egyéniben az előválasztást a választókerületében – hangsúlyozta, fontosnak tartja a fiatalok ösztönzését a részvételi demokráciára gyakorlására. „Jöjjenek! Nagyszerű, hogy jönnek! Azt a politikust, aki egyébként azért ragaszkodik a befolyásához, a helyzetéhez, vagy éppen a székéhez, mert nem akarja átadni a fiataloknak, azt nem szabad megszavazni! Nekem erre viszonylag egyszerű a módszerem: én minden négy évben kiállok az emberek elé – a pesterzsébeti és kispesti választóim elé – és azt mondom: „Ezt csináltam – kérem a bizalmat”. 2010 előtt is megválasztottak kétszer, 2010 után is megválasztottak kétszer egyéniben, és arra készülök, hogy ötödször is legyőzzem a Fidesz jelöltjét” – árulta el.

A frakciók leendő alakulása és a közös lista tekintetében elmondta, természetes, hogy erről is megvan mindenkinek a kezdeti véleménye, ám ezek túlmutatnak egy-egy párt belügyein. „Olyan kérdésekben, amelyek nem csak az én pártomat, hanem minden, az együttműködésben részt vevő pártot egyszerre érintik (…), én azt ajánlom, és azt javaslom az együttműködő pártoknak, hogy (…) csak közös döntés után mondjunk egyébként egységes álláspontot” – javasolta az MSZP választmányi elnöke.

Kapcsolódó párttagok