MTI/mszp.hu | Belföld | Tapolca Ajka választás
2015. április 09. 19:39

Az ország és a térség jövőjéről szól a választás

A Magyar Szocialista Párt számára a vasárnapi időközi választás arról szól, hogy lehet-e változtatni már most az ország és a térség jövőjén - jelentette ki az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője csütörtök délután ajkai sajtótájékoztatóján.

Tóbiás József kiemelte, az MSZP számára minden választás felelősségteljes, és tétje van. Felelősségteljes, mert közös gondolkodással a helyi közösségekkel közösen alakították ki azt a programot és azt a megoldást, ami alternatívája a jelenlegi kormányzati politikának - tette hozzá.
    
Az MSZP érdemi és valós alternatívát kínál: a helyi társadalomban meglévő problémák, a bérből, fizetésből élők egzisztenciális helyzete, kiszolgáltatottsága és védelmének hiánya az, amin változtatni kell - hangoztatta Tóbiás József.
    
Úgy fogalmazott, erre Ajka városa jó példa lehet, mert a szocialista vezetésű város bebizonyította az elmúlt 15 évben, hogy képes összefogni a helybéliekkel azért, hogy saját erejükből ipari parkokat, szinte megszűnő munkanélküliséget és fejlesztéseket legyenek képesek teremteni.
    
Mindezek alapján leszögezte, ma a választókerületben kulcsfontosságú szerepe van annak a modellnek, amit az ajkaiak tudnak. Csak az a kérdés - folytatta -, hogy április 12. után kezet nyújtunk-e a sümegieknek azért, hogy az ott meglevő munkanélküliséget és az Ajkán fellépő munkaerőhiányt szakképzéssel, képzéssel és foglalkoztatás bővítéssel orvosolni lehessen.
    
Orbán Viktor csütörtöki látogatására kitérve megjegyezte, a kampány elején a miniszterelnöknél egy rendhagyó közmeghallgatást kezdeményezett, amely lehetőséget adott volna arra, hogy a térség problémájáról, Magyarország jövőjéről a választókkal közösen érdemi párbeszédet folytassanak. Hozzátette, mivel ez nem valósult meg, a miniszterelnök úgy akar kampányolni, hogy nem akar találkozni a választókkal.
    
Jelöltjükről, Pad Ferencről szólva Tóbiás József kiemelte, az elmúlt 40 éves munkássága alkalmassá teszi arra, hogy elnyerje a választók bizalmát, hogy kimondhassák: április 13. után már nemcsak a kétharmad szűnt meg, amelyet néha a Jobbik támogat, hanem megszűnt valódi politikai értelemben is a többsége a Fidesznek Magyarországon.
    
A sajtótájékoztatón Pad Ferenc azt mondta: április 12-én kiderül, hogy folytatódik-e az a tendencia, amelyben a választók megüzenik a miniszterelnöknek azt, amit már megüzent Veszprém és Újpest, hogy változást akarnak. 
    
A Quaestor-ügyről szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a közeljövőben a csődeljárásban a károsultak már bejelenthetik követeléseiket is. Azt mondta, a károsultak akkor kaphatnak kártérítést, ha azt a felszámolónál meg is jelenítik.