mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 09. 10:55

Az ország jövője múlik a jövő évi választásokon

Az ország jövője múlik a jövő évi választásokon
A hazai áremelkedések továbbra is nagyon magasak, ez pedig többek között a kiskeresetűeket és a kisnyugdíjasokat sújtja a legerőteljesebben, ezért novemberben kiegészítő 3,5 százalékos nyugdíjemelésre lenne szükség. Korózs Lajos, az MSZP alelnöke a keddi Egyenes Beszédben beszélt még az egyre lejjebb csúszó középosztályról és a jövő évi választások fontosságáról is.

Az infláció növekedésének mértéke csökken, azonban ez nem ugyanaz, mintha maga az infláció csökkenne, szögezte le a műsor kezdetén Korózs Lajos. Emlékeztetett, nem sokkal korábban 18 százalékra tippelte az áremelkedés mértékét, ez pedig 17,6 lett, „4 tizedet tévedtem, bár a kormány ennyit tévedne” – jegyezte meg az MSZP alelnöke. A nyugdíjas fogyasztói árindex 18,7 százalék, így továbbra sincs ok a bizakodásra. A kormány a jövedéki adó megemelésével, a CSOK részleges eltörlésével, a különadók fenntartásával, a radikális gyógyszeradókkal pedig szintén nem azt segíti elő, hogy az év végére egyszámjegyű legyen az inflációs ráta.

Korózs Lajos szerint fontos tisztázni, hogy már tavaly ilyenkor rettentő magasak voltak az árak és ez lesz a bázis, amihez viszonyít a kormány. Éves tekintetben pedig minden elemző azt gondolja, 18 százalék körül lesz az infláció alakulása. A nyugdíjasokat tekintve elmondható, hogy a 15 százalékos nyugdíjemelést felemésztette az infláció, így egy novemberi minimum 3, de inkább 3,5 százalékos kiegészítésre lenne szükségük. A kormánynak a novemberi visszamenőleges nyugdíjkiegészítést az év első nyolc hónapjának inflációs adata szerint kell kiszámítania, az első hét hónap áremelkedése pedig 24,2 százalék. A szocialista politikus kiemelte, még a fideszes elemzők is 17,6 százalékos éves inflációt várnak.

„Bátran ki lehet azt mondani, hogy itt a középosztály az, aki nagyon meg van ütve, mert van a társadalomnak egy rétege, szerintem egy olyan 2-2,5 millió ember, aki nem tud miből spórolni már, nem tud mit engedni” – összegezte a helyzetet a szocialista politikus. Korózs Lajos elmondta, már a középosztály is belecsúszott a nélkülözésbe, sokan már egy komolyabb kiadást sem engedhetnek meg maguknak. 

Az MSZP alelnöke szerint sokan vannak, aki „vak hittel” hisznek a kormánynak, ők például azt sem vallják be, hogy milyen szinten érinti őket is az infláció. Az ellenzéknek ezért „kutya kötelessége” jó kompromisszumokat kötni egymással, a választási kampányt összehangolni, a legjobb jelölteket megtalálni és egy emberként mögé állni, hiszen nagyon fontos lenne a jelenlegi ellenzéki bázis megtartása.

A Fidesz 2,5 millió szavazója közül van pár százezer ember, aki ebből a rendszerből él, ebből gazdagodott meg. Egy másik részük pedig olyan elkötelezett Fidesz-hívő, hogy szinte lehetetlen eltántorítani őket. Az ellenzéknek nagyon fontos lenne több szavazatot begyűjteni, mint a kormánypárt, ezt pedig a demokratikus vezetésű ellenzáki pártok már felfogták, mivel ezen az ország jövője múlik.

Kapcsolódó párttagok