MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság | parlament országgyűlés
2013. november 18. 17:05

Az ország nem éllovas, hanem a szégyenpadon van - Országgyűlés

Gazdaságpolitika, szembesítés, növekvő munkanélküliség, iskolaigazgató-választás, CBA-levél, KSE-ügy, Ludovika téri fák, Kecskeméti Kisvasút. Ülésezett a parlament.

Reagálás Varga Mihály napirend előtti felszólalására

Józsa István a növekedési ígéret teljesülését kérte számon. Kiszámíthatatlannak tartotta a gazdaságpolitikát.

Az ország nem éllovas, hanem a szégyenpadon van

Mesterházy Attila szerint nem éllovas, hanem a szégyenpadon van az ország az egy főre jutó GDP-adatok tekintetében. A gazdaság teljesítménye a 2010. évi, a beruházások a 2003. évi szinten van - bírálta tovább a kormány gazdaságpolitikáját. Kijelentette: a jelenlegi húzó ágazatok beruházásai a szocialista kormányok idején jöttek létre.

Több mint negyven új adónemet vezettek be, a rezsicsökkentés pedig nem más, mint rezsiátverés - fogalmazott. Sérelmezte azt is, hogy szerinte minden olyan költséget megvágtak, amely az emberek élete szempontjából fontos.

Egyre rosszabb a dolgozók helyzete

Gúr Nándor a kormányzat foglalkoztatás-politikai döntéseit kritizálta. Szerinte a magyar dolgozóknak egyre rosszabb a helyzetük, szó nincs a választások előtt hangoztatott egymillió új munkahelyről és ezt bizonyítja a munkaerő kivándorlásának rohamos növekedése is. Úgy vélte: ennek egyik alapvető oka a rossz szabályozás, amit az új kormány fogadott el. Szerinte igenis kevesebben dolgoznak ma Magyarországon, mint három éve, ráadásul a keresetek reálértéke is kevesebb.

Az MSZP egy intézményvezetői kinevezésről

Nyakó István egy Borsod megyei iskolaigazgatói helyre kiírt pályázatról beszélt, amire két pedagógus - köztük a régi igazgató - jelentkezett. A funkcióban lévő igazgató egyhangúlag győzött, mégis a másik jelentkezőt nevezte ki a tárca az iskola élére. Idézte és összevetette a pályamunkákat, majd azt kérdezte: milyen fatális, adminisztrációs hiba történt az eljárás során?

Egy cég tulajdonosainak politikai rokonszenve magánügy

Simon Gábor az azonnali kérdések sorában kifogásolta, hogy a CBA tulajdonosai október 23-a előtt dolgozóiknak levelet írtak, amelyben egyebek között az szerepel: "fontos, hogy mi mindnyájan, nemzeti érzelmű igazi hazafiak, támogassuk a legnagyobb formátumú magyar politikusunkat, nemzetünk miniszterelnökét, Orbán Viktort". A szocialista politikus szerint egy magáncég tulajdonosainak politikai rokonszenve magánügy, akárcsak a dolgozóké, az ezzel kapcsolatos elvárásoknak a rendszerváltás utáni Magyarországon eddig nem volt tere.

Nemény András: Él a véd- és dacszövetség? (KSE-ügy)

Nemény András elmondta, hogy már két éve nyomoznak a kecskeméti sportegyesületeket működtető kft.-nél történt visszaélések ügyében, de semmilyen eredményt nem tudnak felmutatni a szerinte teljesen egyértelmű ügyben. A részletekről szólva közölte, egy közel száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő cég 298 millió forintot számlázott ki reklámtevékenységre három olyan cégnek, amelyek ilyen tevékenységet soha nem is végeztek.

Mi kell még ahhoz, hogy eredményesen zárják le egy fideszes érintettségű, a közt megkárosító bűncselekményben a nyomozást? - kérdezte.

Pál Tibor: Halottak napjára időzítették a Ludovika előtti fák kivégzését?

Pál Tibor azt kifogásolta, hogy mintegy húsz életerős fát vágtak ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem beruházása miatt, úgy, hogy az sem derült ki: volt-e rá engedélyük. Ki adta a megbízást erre? - kérdezte.

Garai István Levente: Mikorra várható a Kecskeméti Kisvasút rekonstrukciója és elindítása?