mszp.hu | Belföld
2022. május 19. 22:11

Az ország szempontjából a legrosszabb forgatókönyv született a választáson

Az ország szempontjából a legrosszabb forgatókönyv született a választáson
A lehető legrosszabb forgatókönyv valósult meg az áprilisi választáson az ország szempontjából, és ez még a Fidesz támogatóinak sem jó – mondta Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője az ATV Start című műsorában csütörtökön.

„Erre az országra nagyon ráfért volna mondjuk egy olyan fideszes parlamenti többség, amelyiken legalább egy egyharmados parlamenti kontroll van, és amelyik rákényszerítette volna ezt a kormányt, és a mögötte lévő pártot –  ha még az egyáltalán van, mármint a Fidesz, mint politikai párt –, hogy egy picit változtasson, hogy egy kicsit más stílusban kormányozzon, (...) hogy mondjuk leüljön néha néhány ügyben egyezkedni, és mondjuk valódi nemzeti konszenzusra törekedjen a saját egyoldalú igazságának a hangoztatásán kívül” – mondta a képviselő a műsor Szigorlat címet viselő részében.

„Szerintem ez minden magyar ember érdeke lett volna, még a fideszeseké is, (...) és ebben a választásban ez volt benne, higgyék el” – folytatta Hiller Istvánt idézve, aki egy interjúban kijelentette: „a nagy fenét volt itt ebben kétharmad”.

Harangozó szerint a Fidesz győzelmének a mértéke az ő jelölti, terepen szerzett tapasztalatai szerint is, „az utolsó tíz nap kormányzati propagandaőrületének az eredménye”; maga a Fidesz-vezérkar sem várt többet stabil kormányzati többségnél.

Mint mondta, mindenhol természetes a győzteshez húzás választások után, ilyen sokkoló eredményt követően pedig „van mit átgondolnia mindenkinek”.

Az MSZP szeptemberben tart tisztújítást, addig mindenki átgondolhatja, milyen szerepet kíván betölteni és milyen ajánlattal, vagy új megoldással fog előállni; de az biztos, hogy a majdnem kétmillió ellenzéki szavazóra vigyázni kell szervezeti és politikai értelemben is - mondta.

Kérdésre „vicc kategóriának” minősítette, hogy az Alkotmánybíróság elkaszálta Karácsony Gergely népszavazási kérdéseit. „A Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria döntése után, több mint 200 ezer honfitársunk támogató aláírása után, a kiírás előtt néhány héttel vagy hónappal az Alkotmánybíróság kipenderül, és azt mondja, hogy akkor mégse.”

Szintén kérdésre beszélt Pintér Sándor belügyminiszter-jelölt meghallgatásáról is az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságában; erről elmondta: Pintér maga említette, hogy a rendvédelmi területen a havi bérbe beépülő, érezhető béremelésre lenne szükség.

Nem felelt azonban egyértelműen Harangozó azon kérdésére, hogy ennek fedezete a jelenleg három évente kifizetett hathavi pénz kifizetési rendszerének megszüntetése lenne-e; Harangozó támogatná, hogy az erre fölhalmozott pénzt havonta fizessék ki az embereknek – mondta.

„A rendészeti alapilletményt kéne megemelni, nem toldozgatni-foldozgatni mindenhol” – erősítette meg a szocialista frakcióvezető-helyettes.

Ugyancsak kérdésre elmondta: a bizottságban mindenki megköszönte a Belügyminisztérium hozzáállását a bizottság munkájához, mert a tárca, egyedüliként az elmúlt években, még a törvények benyújtása előtt elküldte a törvényszöveget az ellenzéki pártoknak is, és többpárti megbeszélésre hívta a parlamenti frakciókat a benyújtás előtt.

„Ha van valami, amit érdemes elismerni, akkor ezt meg kell tenni” – mondta Harangozó. „Általában azt szoktuk élvezni a többi fideszes tárcától, hogy hétfő reggel benyújtják (a törvényjavaslatot), kivételes eljárást kérnek rá, és kedden szavazunk róla”.

Megjegyezte: a dicséret a tárcának „annak reményben” is szólt, hogy „Rétvári Bence államtitkár megjelenésével ez nem fog változni”, mert az ő parlamenti szereplése szimbóluma annak, hogy bármit kérdez az ellenzék konkrét szakmai kérdésekben is, „sértegetésen és a kérdező minősítésén kívül választ egyetlenegyszer négy év alatt senki nem kapott”.

„Nagyon remélem, hogy ez, ami eddig a Belügyminisztériumban volt, fennmarad, és Rétvári Bence ehhez fog igazodni, és nem a tárca veszi át az ő stílusát” – tette hozzá.

Kapcsolódó párttagok