mszp.hu | Belföld
2020. május 20. 16:13

Az Országgyűlés ellenzéki képviselőcsoportjainak közös közleménye a munkavállalók védelmében

A munkavállalók kiszolgáltatott helyzete miatt a Magyar Szakszervezeti Szövetség hozzánk, parlamenti pártokhoz fordultak, és kérték, hogy segítsünk nekik a munkavállalók jogfosztásának megakadályozásában.

Egyetértünk a szakszervezetekkel abban, hogy a munkavállalók jogainak csorbítása elfogadhatatlan. A kormány a koronavírus-járvány kezelése érdekében úgy akarja megvédeni a nagyvállalatok gazdasági érdekeit, hogy jobbágysorba taszítja a magyar munkavállalókat, majd ezt munkahelyvédelemnek állítja be. Teszi ezt a kormány azáltal, hogy teljes eltérést enged a Munka Törvénykönyvének minden rendelkezésétől. Ez a technikainak tűnő részlet azonban számtalan következménnyel jár.

Megszünteti ugyanis a munkavállalók emberi méltóságának, személyes adatainak, egészséges munkakörnyezethez való jogának munkajogi védelmét; megszünteti a fizetett pihenőidőt garantáló munkajogi védelmet, valamint az egyenlő bért biztosító munkajogi szabályokat is. Megszünteti tehát annak munkajogi garanciáit, hogy ne kaphassanak politikai meggyőződés, nem, bőrszín vagy szexuális irányultság alapján másokhoz képest kevesebb bért egyes munkavállalók, vagy annak védelmét, hogy a munkások kipihenhessék fáradalmaikat. Az Orbán-kormány által meggyengített szakszervezeti jogok, valamint a rabszolgatörvény miatt ennek az a következménye, hogy a kormány a munkavállalókat teljes egészében kiszolgáltatta munkáltatóiknak. Ez elfogadhatatlan!

A munkavállalók megérdemlik az állami védelmet, megérdemlik, hogy jogaikat az állam mindenkivel szemben biztosítsa. Elutasítjuk a kormány által bevezetett modern rabszolgaságot, mert mi a munkavállalói jogok védelméért küzdünk. Éppen ezért kezdeményeztük az Alkotmánybíróság eljárását és kértük, hogy semmisítse meg azokat a rendelkezéseket, amelyek a munkavállalók jogfosztását eredményezte. A kormány ezen lépése ugyanis nem csak a magyar belső joggal ellentétes, amely előírja, hogy a fizetett pihenőidőhöz, az emberi méltósághoz és az egyenlő bánásmódhoz való jogot az állam köteles biztosítani és megvédeni, hanem számtalan nemzetközi szerződés is erre kötelezi Magyarországot.

MSZP,
DK,