Az Országgyűlés előtt az MSZP menekültügyi megoldási javaslatai

Összegyűlt az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívásához szükséges számú aláírás, így az Országgyűlés elé kerülnek az MSZP menekültügyi megoldási javaslatai. Az MSZP a menekültprobléma mielőbbi megoldása érdekében a költségvetést és a Büntető törvénykönyvet is módosítaná.

Az MSZP a menekültprobléma hosszabb távú kezelése érdekében támogatja a négypontos európai csomagot. Ugyanakkor a helyzet azonnali, rövidtávú hazai hatáskörben történő kezeléséhez azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy még az idei költségvetés módosításával csoportosítson át 22 milliárd forintot a migrációs nyomás kezelésére hivatott szervek számára.

Duplázza meg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal dologi költségvetését és biztosítson forrást 300 munkatárs felvételére. Különítsen el tízmilliárd forintot a rendőrségnek technikai eszközök, helikopter, drónok, szállítójárművek, terepjárók, hőkamerák beszerzésére a déli határszakasz védelme érdekében. Hétmilliárd forintot pedig a rendőrségen belül működő határrendészet megerősítésére, létszámbővítésre csoportosítson át.

Az MSZP a Btk. szigorítását is javasolja. Eszerint jóval súlyosabb büntetésre számíthatnak a menekülők nyomorán nyerészkedő embercsempészek. A menekültek sanyargató, illetve a szervezett embercsempészbandákhoz tartozó elkövetők akár 10 évre is rács mögé kerülhetnek. Emellett már az embercsempészet előkészülete is szigorúbban lenne büntethető. Nem plakátokon, hanem így kell üzenni az embercsempészeknek!

Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes