MTI/mszp.hu
2011. március 16. 10:20

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának rendkívüli összehívását kezdeményezte Oláh Lajos

Oláh Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, a Parlament Fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke a tegnapi napon a szakbizottság rendkívüli ülésének azonnali összehívását kezdeményezte a japán természeti katasztrófa miatt bekövetkezett nukleáris veszély miatt.

2011. március 11-én Japánban rendkívüli erejű földrengés következett be, mely ezernél is több áldozatot követelt. A katasztrófa sújtotta övezetben a fontos infrastruktúrák lerombolása mellett drámai helyzet alakult ki több atomerőművi telephelyen is. A földrengés erősségével kapcsolatos hírek arról számolnak be, hogy Japán történetében még sosem volt ekkora erejű rengés, illetve további problémát okoz, hogy nem egyetlen rengésről, hanem egy nagyon hosszú, azóta is folytatódó rengéssorozatról van szó.

Az első híradások arról számoltak be, hogy a természeti katasztrófát követően a fukushimai atomerőműben több detonáció következett be. Akkor még annyit lehetett tudni, hogy a robbanásban megrongálódott a reaktor belső védőburka is, ami azt jelenti, hogy nagy mennyiségű sugárzó anyag szivároghatott ki a szabadba. Később pedig már arról is értesülhettünk, hogy az erőműnél a normál sugárzási szint sokszorosát mérték a helyszínen lévő japán biztonsági bizottság szerint.

A szocialista politikus hangsúlyozta a természeti katasztrófát követően a fukushimai atomerőműben bekövetkezett súlyos helyzetben megfontolt, határozott és előre tekintő lépésekre van szükség Magyarországon. Nem hisztériakeltésre, hanem pontos tájékozódásra, tájékoztatásra. Ennek során elengedhetetlen hazánkban a közvélemény folyamatos, nyílt tájékoztatása.

Oláh Lajos szerint mindemellett szükséges, hogy a lakosság és az érintett parlamenti szakbizottság tagjai is részletes tájékoztatást kapjanak a nemzetközi, az európai uniós és a magyarországi fejleményekről, helyzetről. Ezért a tegnapi napon a Parlament Fenntartható fejlődés bizottság rendkívüli ülésének azonnali összehívását kezdeményezte szerdára, de legkésőbb csütörtökre.

Javaslata szerint az ülés keretében kérjen a bizottság tájékoztatást a nemzeti fejlesztési minisztertől a nemzetközi és uniós elemzésekről - információkról, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Atomenergia Hivatal és a Paksi Atomerőmű Zrt. vezetőitől pedig a hazai helyzetről.