mszp.hu | Belföld, Külföld
2019. október 27. 08:42

Az Országgyűlésben határozati javaslatban kezdeményeztük a török fegyverüzlet azonnali leállítását

Az Országgyűlésben határozati javaslatban kezdeményeztük a török fegyverüzlet azonnali leállítását
Magyarország nem üzletelhet olyan fegyvergyártóval, amelynek hadfelszerelései egy igazolhatatlan, hadüzenet nélküli háború gyilkos gépezetét szolgálják.
Ez alaptétel, pláne egy saját magát kereszténynek valló kormánynak, de sajnos az Orbán-kormány esetében nem az. Éppen ellenkezőleg: fedezik az agressziót, blokkolják a közös európai fellépést és fegyverüzletet kötnek azzal a Törökországgal, amely fegyveres erővel akar népességcserét végrehajtani a határain túl, Szíriában. Ezzel újra és újra elszigetelik Magyarországot az Európai Unión és a NATO-n belül is.
 
Meggyőződésünk, hogy ennek a döntésnek a hátterében nem más, mint a fideszes oligarchák és külföldi barátaik zsebének pénzzel való kitömése, üzleti haszonszerzése áll.
 
Éppen ezért az MSZP az Országgyűlésben kezdeményezte, hogy az Orbán-kormány azonnali hatállyal állítsa le a katonai felszerelések törökországi beszerzését mindaddig, amíg Törökország nem tesz eleget a nemzetközi közösség felszólításának, hogy ne csak tűzszüneti megállapodás legyen érvényben, hanem a török katonai expanzió teljes leállítása és a haderő Szíriából történő visszavonása is valósuljon meg. Továbbá biztosítsa a kormány a katonai beszerzések átláthatóságát is.
 
MSZP
 
Bővebb információ:
Gurmai Zita, frakcióvezető-helyettes,
Harangozó Tamás, frakcióvezető-helyettes,
Mesterházy Attila, a Külügyi bizottság alelnöke