mszp.hu | Belföld
2023. január 30. 12:29

Az országos szigetelési program nemzetgazdasági érdek

Az országos szigetelési program nemzetgazdasági érdek
Az EU-n belül Magyarországon az egyik legrosszabb a lakóépületek energiahatékonysága. Sok helyen gyakorlatilag az utcát fűtik a szigetelés nélküli otthonokban. Az MSZP javaslatot nyújtott be országos szigetelési program indításáról.

Az elmúlt 12 évben a gazdasági helyzet és az uniós források miatt lett volna lehetőség nagy költségvetésű, hosszú távú beruházásokra. Csakhogy a Fidesz-kormány nem tartotta fontosnak a lakásállomány korszerűsítését, sőt, kijelentették: a lakosság nem kaphat vissza nem térítendő támogatást. Ennek ellenére a Fidesz oligarcháinak két kézzel szórták a vissza nem térítendő támogatásokat.

Tény, hogy a hazai lakások nagy része rossz állapotban van: 60 százalékukhoz a megépítésük óta hozzá sem nyúltak. A magyar családok jelentős része hiába szeretné energetikailag korszerűsíteni az otthonát, ha nincs rá pénze. Számukra a jelenlegi hitelkonstrukciók, illetve a jelentős önerőt igénylő szűkös kormányzati programok semmilyen segítséget nem jelentenek.

A kormány 2022. július 21-én kiadott rendelete a korábban ismert formájában felszámolta a rezsicsökkentést és hétszeresére emelte a gáz „átlagfogyasztás feletti” árát, ezért az MSZP szerint meg kell hirdetni a lakóépületek hőszigetelését vissza nem térítendő költségvetési forrásokkal támogató országos programot.

A program megvalósítása azonnali és jelentős pozitívumokkal jelentkezne:

  • a rezsiköltségek jelentősen csökkennek, ami a valódi és tartós rezsicsökkentés megvalósítását jelenti,
  • az ingatlanok értéke emelkedik,
  • mérséklődik a levegő szennyezése,
  • az albérletben élők helyzete is javul, hiszen kevesebbet kell számlákra költeniük, a kiadásaik mérséklődnek,
  • Magyarország függősége az orosz gáztól számottevően csökken.

Ezen felül az MSZP felújítási programja sokat lendíthetne a hazai építőipar válság miatti zsugorodása ellentételezéseként a hazai kis- és középvállalkozásokon, a foglalkoztatáson, sőt és a gazdasági növekedés mértékén is.