Az orvosok menekülnének az Orbáni egészségpolitika elől

Az orvostársadalom világosan megadta a kormányzati teljesítmény szomorú diagnózisát: Orbánék egészségpolitikája az orvosok külföldre meneküléséhez vezet. Az orvosi kamara belső felmérése azt mutatja, hogy minden második válaszadó - a kényszernyugdíjazással kapcsolatos kormányhatározat életbe lépése esetén - inkább külföldön próbálna szerencsét.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy az egyetemről kikerült szakemberek Magyarország számára egészségtelenül nagy arányban terveznek külföldön munkát vállalni (tavaly októberig 912 orvos kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást), akkor az Orbán-kormány kudarca egyértelművé válik. Ráadásul a kormányzat részéről placebonak szánt bérrendezés még csak nem is lassította a folyamatot.

Orbánék szakértelemhiányának fényes bizonyítéka, hogy a kényszernyugdíjazás az orvosok közt nagy arányban lévő Ratkó-generációt is érinti, akik ha kiesnek, az ország egészségügyi ellátása gyakorlatilag összeomlik.

A kormányzati kommunikáció csúcsra jár, de a cselekvés késik.

Elég ebből!

Elég az egészségügy elsorvasztásából, az orvosok ellehetetlenítéséből!

Az egészségügyi ellátás biztonsága nem lehet politikai csaták terepe!

Felszólítjuk Orbán Viktort és kormányát, azonnal vonja vissza a kényszernyugdíjazásról szóló döntést és rendezze megnyugtatóan az orvosok helyzetét!

Garai István Levente,
országgyűlési képviselő
belgyógyász, sportorvos, háziorvos szakorvos