mszp.hu | Belföld
2024. február 25. 17:36

Az összefogás szükségességéről beszélt Kunhalmi Ágnes a Kossuth téri tüntetésen

Az összefogás szükségességéről beszélt Kunhalmi Ágnes a Kossuth téri tüntetésen
Szinte megtelt a Kossuth tér február 25-én, vasárnap az ellenzéki pártok közös tüntetésén. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő az összefogás szükségességéről beszélt, és arról, hogy a jelenlegi rendszer morális válsága pusztítóan hat az egész társadalomra.
Vasárnap a Kossuth téren tartott tüntetésen az ellenzéki pártok vezetői mondtak beszédet a pedofil bűncselekmények ellen és a közvetlen köztársaságielnök-választásért. A rossz idő ellenére a tér megtelt az ellenzéki tüntetőkkel. „Döntsenek az emberek az új köztársasági elnökről! Söpörjük ki Orbán pedofilhálózatát!” – volt olvasható a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd által vasárnapra, a Parlament elé szervezett tüntetés Facebook-eseményének leírásában.
 
Kunhalmi Ágnes beszédében úgy fogalmazott: meggyőzni érkezett az ellenzékieket, hogy összefogásra van szükség. Szerinte a mostani pedofilügy tűpontosan mutatja ennek a rendszernek a lényegét, ez nem csak közjogi, szakpolitikai kérdés, de „nagyon súlyos morális válságot mutat”. Az MSZP országgyűlési képviselője, társelnöke hangsúlyozta, hogy ez a morális válság pusztítóan hat az egész társadalmunkra, elpusztítja a közös nemzeti morálunk utolsó részét is. „A szégyen nemzeti élménnyé válik” – mondta Kunhalmi Ágnes. „Amikor hallgatom Balog Zoltánt és a kereszténydemokrata-fideszes politikusokat, ahogyan hozzáállnak ehhez az ügyhöz, relativizálják, ki nem kényszerített hibának beállítva, azon tűnődöm, hogy Európa ezen pontján vajon végbement- e afelvilágosodás?” – tette fel a kérdést a szocialista társelnök, aki szerint a szörny maga a fideszes állam. Kunhalmi Ágnes szerint a fideszes államnak a rendezési elve, hogy a feljebbvalónak minden esetben engedelmeskedni kell, akkor is, ha ez szexuális erőszak vagy annak eltussolása. Felhívta a figyelmet, hogy a bicskei igazgató ellen az első rendőrségi eljárást sikerült megszűntetni, a vezetőtársai falaztak neki, így „ez az ember 5 évig még bele tudott nyúlni pici gyerekek bugyijába”.
 
Az MSZP társelnöke szerint közösen kell változtatnunk ezen a rendszeren, mert nem akar ilyen országban élni. „Volt mersze Orbánnak azt mondani, hogy Novákban és Vargában több méltóság van, mint a baloldali vezetőkben együttvéve. Hogy merészeli egy lapon említeni bármelyik demokrata politikustársamat ezekkel a pedofilmosdatókkal? Milyen méltóságról beszél Orbán? Csak akkor mondtak le, amikor kiderült ez az egész ügy, addig „csendben voltak, lapítottak, falaztak egymásnak”, ez pedig nem méltóság, hanem „az erkölcstelenség legmélyebb bugyra”.
 
„Van-e bárki, aki elhiszi, hogy a miniszterelnök nem tudott erről az esetről? Amikor ezt a rendszertő maga hozta létre? Ő kreálta Novákot, Vargát, ő tette őket pozícióba és vette le őket” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes, aki szerint most „lecserélik a politika kopórétegét”, de „a valódi felelősök a sötétben maradnak”.
 
Az MSZP társelnöke a beszédében többször kiemelte, hogy meggyőzni jött az ellenzéki szavazókat arról, hogy itt az ideje az ellenzék és az ellenzéki szavazók, párt nélküliek, bizonytalanok összefogásának, mindenkinek, aki változást szeretne Magyarországon. „Meggyőződésem, hogy több van bennünk, ami összeköt. Minden tudásunk megvan, hogy elküldjük őket és jobban kormányozzunk” – mondta Kunhalmi Ágnes. Hozzátette, hogy nem igaz, hogy csak az orbánozás tartja össze az ellenzéket, hiszen minden ellenzéki pártnak kidolgozott programja van, így megvan a tudás az ellenzékben, amivel jobban tudnák kormányozni Magyarországot.
 
Kunhalmi Ágnes szerint az MSZP-sek biztonságos országot szeretnének, ahol a boldogság és a kiegyensúlyozottság nem luxus,a lakhatás és a jó oktatás, a működő egészségügy nem luxus. Felhívta a figyelmet, hogy egy nemzetben, egy országban élünk, bármit is gondoljunk. „Ha nem tudunk közös nevezőre jutni, akkor Orbán Viktor fogja meghatározni gyerekek millióinak jövőjét” – mondta a szocialista társelnök. „Ne a megosztottság, hanem a közös igazságok kövezzék ki Magyarország útját. A magyarok előtt álló kihívásokat ne egy féldiktatúrában, hanem demokratikus körülmények között oldjuk meg. Egyedül nem megy senkinek sem. Aki azt mondja, hogy egyedül legyőzöm ezt a hatalmas állampárti gépezetet, az nem mond igazat. Ő maga is tudja, hogy nem mond igazat nektek. Vannak olyanok is, akik azt mondják, nem számít, ennek nincs most az ideje. Akkor kérdezem én, mikor lesz itt az ideje? Nem lesz később, barátaim, a gyerekek most vannak bajban, nem később, ők nem érnek rá, ha ránk nemszámíthatnak, akkor nem marad más nekik senki” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes, aki szerint az ellenzék megosztottsága ma ezeket agyerekeket hagyja magára.
 
„Tényleg ezt is megússza Orbán? Vagy valaki azt várja, hogy a Fidesz változik meg? Mi kell még? Minek kell még kiderülnie annak, hogy közösen változtassunk?” – tette fel a kérdést.
 
Kunhalmi Ágnes szerint az ellenzéki pártoknak a demokratikus körülmények között kell versenyeznie, egy féldiktatúrában luxus az ellenzéki oldal versenye. „Nem fogadom el érvként, amikor azt mondják egyesek, hogy nincs tétje a 2024-es választásoknak. Mi fog történni, ha külön indulunk, miközben a Fidesz egységesen, egy irányba szavaz? Akár kétharmada is lehet?” – kérdezte az MSZP társelnöke, aki szerint Orbán legyőzhető. „Külön-külön nem tudunk annyi szavazatot elérni, mint együtt. Ha Orbán nagyot nyer, azt üzenjük Európának, hogy Orbán megverhetetlen, miközben Orbán legyőzhető” – fogalmazott a szocialista országgyűlési képviselő. „Minden politikus csak egy ütésre van a padlótól – mostmondta a miniszterelnök. Ez a beismerése annak, hogy ő is megverhető. Ezért nem szabad, hogy az ellenzéki oldal feladja. Most kell bevinni ezt az ütést! Hogy ne tudjon felállni a 2024-es európai uniós választáson, hogy 2026-ban ne tudjon felállni!” – mondta Kunhalmi Ágnes, aki szerint az ellenzéknek ezért kellene közös listán indulni, hogy legyőzzük már most Orbánt és a fideszes képviselőket. A szocialista vezető szerint 2022-ben nem az együttműködéssel volt a baj, hanem azzal, hogy az egyszeri összeállás már nem elég. „Most van az a pillanat, amikor vissza kell szorítani a Fideszt az önkormányzatokban és az Európai Unióban. Mert csak akkor lesz új iskola, szabad sajtó. Jobb, demokratikus és szociális Magyarországot akarunk, szükségünk van egymásra. Nem szabad az ellenzéki politikusoknak és a civileknek tovább osztani ezt az országot. Orbán az „oszd meg és uralkodj”alapon szerzi meg a hatalmat 2010 óta.
 
Harcolnunk kell, és tudom, hogy az ész és a belátás győzedelmeskedni fog. Nem akkor nehéz baloldalinak lenni, amikor minden rendben megy egy országban. Akkor nehéz demokratának lenni, amikor semmi sincs rendben. Ez az ország annyit harcot már, lépjünk a helyes útra. Győzni fogunk és sikerülni fog!” – mondta a beszéde végén Kunhalmi Ágnes.

Kapcsolódó párttagok