mszp.hu | Belföld
2022. február 08. 19:16

Az összellenzéki programban is ott vannak a követelések, amikkel annak idején az Éhségmenet indult

Az összellenzéki programban is ott vannak a követelések, amikkel annak idején az Éhségmenet indult
10 éve indult fel az első "Éhségmenet" Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből Budapestre.

Eredeti neve a célokat is pontosan megfogalmazta: "Munkát! Kenyeret! Tisztességes béreket!" – erről is beszélt Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettesese kedd reggel az ATV Start című műsorában, melynek Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere is vendége volt.

Műsorvezetői kérdésre, az új, Budapesten is rendezendő – ámde a fővárossal nem egyeztetett – vizes VB kapcsán Komjáthi Imre kifejtette, egyfelől örvendetes a hír, másfelől aggasztó is néhány szempontból. „Mindenképpen örülni kell az olyan rendezvényeknek, amelyek segítenek a magyar turisztikán, már csak azért is, mert nem úgy és nem annyi támogatást kaptak a kormánytól, mint amit ígértek annak idején, a járványhelyzet alatt. Láttuk akkor is, hogy máshova mennek a pénzek… Aminek viszont még nagyon örülnénk, az az lenne, hogyha a szervezések körüli dolgok átláthatóak lennének, mert általában jelentősen túlárazottak (…), és azt szeretnénk, ha a magyar embereknek és vállalkozóknak lenne ezekből hasznuk, nem a fideszes politikusoknak” – húzta alá.

Az első „Éhségmenet” 10. évfordulója kapcsán az Egységben Magyarországért munkaügyi referense kérdésre áttekintette, honnan-hová is jutottak az évek alatt. „Kézzel fogható eredmény az – és ez rendkívül fontos –, hogy most az összellenzéki programban benne vannak azok a követelések, amikkel annak idején indult az Éhségmenet” – hangsúlyozta.

Visszatekintve emlékeztetett, mik is voltak a máig is fennálló okai az Éhségmenet elindulásának. „Akkor is volt egy olyan hazug plakátkampány, hogy „Magyarország jobban teljesít”. És mi meg vidéken nem ezt láttuk, hanem azt láttuk, hogy a nyomor az, ami jobban teljesít, és azt, hogy emberek még mindig szeméttel fűtenek. Azt láttuk, hogy rosszul fűtött, rosszul szigetelt házakban élnek, azt láttuk, hogy gyermekéhezés van” – emelte ki.

Időben elhelyezve az eseményt, felsorolta, mik is vezettek még az Éhségmenethez. „Túl voltunk a munka törvénykönyve módosításán, túl voltunk azon, hogy elvették a korengedményes, korkedvezményes nyugdíjat, hogy úgynevezett kulturális közmunkásokat állított elő a kormány azzal, hogy kirúgták a vidéki könyvtárosokat, művelődési házakban dolgozókat és közmunkásokat csináltak belőlük… Túl voltunk azon, hogy 47 ezer forintból meg lehet élni, túl voltunk azon, hogy „mindenki annyit ér, amennyije van” – emlékeztetett.

„Ennek az üzenetét akartuk elvinni, és külön tisztelet azoknak a családanyáknak, hölgyeknek is, akik végigcsinálták ezt a menetet, mert férfiaktól is hatalmas teljesítmény volt. Mínusz 19 fokban, sokszor hóviharban meneteltünk fel Budapestre” – idézte fel.

„Most újra ott tartunk, hogy van egy hazug plakátkampány, hogy „Magyarország előre megy, nem hátra”, miközben pontosan ezek a példák, amiket felhoztam, azok mutatják, hogy nem! Hátra! Még mindig ott tartunk – és nem én mondom, hanem a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb, januári adatai –, hogy Hevesben, Borsodban, Szabolcsban a legnagyobb a szakképzetlenek aránya. 75.00 55 év feletti ember van álláskeresési járadékon” – mutatott rá.

„Van itt mit tenni, de teszünk is! Az összes követelésünk a közszolgálattal, a közmunkásokkal kapcsolatban, minden benne van az összellenzéki programban” – mondta az MSZP elnökhelyettese.

Kapcsolódó párttagok