mszp.hu | Belföld | Honvédelem
2023. augusztus 14. 12:26

Az összeomlás szélére kerülhet a rendvédelem is

Az összeomlás szélére kerülhet a rendvédelem is
A jelenlegi hazai helyzetről, mind az ellenzék kommunikációját és stratégiáját tekintve, mind pedig a hon- és rendvédelem kettősét figyelembe véve fejtette ki véleményét Harangozó Tamás, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke. Az MSZP frakcióvezető-helyettese, országgyűlési képviselője szerint a kormánynak záros határidőn belül ígéretet kellene tennie a rendvédelmi dolgozók felé a helyzet rendezését illetően, hiszen, ha minden úgy folytatódik, ahogy eddig, akkor a tömeges pályaelhagyás, valamint a rendszer összeomlása is eljöhet.

A választási eredményeket és a választópolgárok reakcióit a kormány bizonyos intézkedéseire tekintve fontos lenne az ellenzék számára is, hogy megértsék, nem az a leghatékonyabb ellenzéki politika, hogy mindenre „csípőből” ellent mondanak. Annak ellenére, hogy az ország a kormány politikája miatt lassan teljesen feléli a jövőjét, az ellenzéknek nem szabad beleesni abba a hibába, hogy az emberek által egyébként kedvelt, jónak tartott intézkedéseket is megtámadják, csak azért, mert azt a kormány találta ki. 

Az MSZP patrióta-szociáldemokrata párt, ezt megfogalmazni azonban nem azt jelenti, hogy bármely oldalról leválasztaná magát a párt, csupán azt, hogy a hazájukat szerető, szociáldemokrata gondolkodású emberek politizálnak az MSZP-ben, valamint, hogy az ilyen embereket szeretnék képviselni.

A Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke szerint már az is egy látkép a magyar hon- és rendvédelemről, hogy „embert keresnek a vasra”.  Amíg a kormány több ezer milliárdot költ és fog költeni a következő években ezekre hadi eszközökre, addig ezek fölöslegesek, amíg nincs ember, aki használni, működtetni tudná ezeket. Harangozó Tamás emlékeztett, hónapokkal ezelőtt tömegesen rúgták ki az embereket a honvédségtől, minden indoklás nélkül. Ez a fajta létbizonytalanság pedig szintén nem segít a honvédelemben dolgozók morálján.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese emlékeztetett, a megalázott, megvert katonahölgyek esetében sem történt érdemi vizsgálat, a felelősöket nem kutatták fel. Mindeközben pedig folyamatosan folyik a toborzás és a honvédelem jobb színben való feltüntetése. A szocialista országgyűlési képviselő kudarcnak nevezte, hogy ugyan új gépeket és eszközöket szereznek be a hadsereg részére, azokat azonban képtelenek működtetni, így tulajdonképpen a haza megvédésére is alkalmatlanok.

A rendőrök tekintetében pedig ugyan volt béremelés, azonban ez nem differenciáltan történt, ráadásul a hathavi fegyverpénz egy összegben való folyósítása sem volt jó döntés a kormány részéről. Ennél sokkal kiszámíthatóbb és jövedelmezőbb lenne, ha normális életpályája lenne a rendőröknek, valamint, ha havonta rendesen meg lennének fizetve.

Harangozó Tamás korábban Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult, hiszen a jelenlegi „riaszosok” (a volt közalkalmazottak) nem részesültek sem béremelésben és fegyverpénzt sem kaptak. Így előfordulhat az is, hogy a hivatásosok és a nem hivatásosok ugyan egy irodában dolgoznak, a hivatásosok mégis 1,5-2-szer annyit keresnek, valamint fegyverpénzt is kaptak. Az így kialakuló bérfeszültség pedig tömeges pályaelhagyáshoz is vezethet. Ahhoz, hogy ezt elkerüljék, ígéretet kell kapnia az érintetteknek a helyzet rendezésére. Erre lenne forrás, hiszen 500-1000 milliárdokat is könnyen mozgat a kormány, akár egy késő pénteki órán. A helyzet súlyosságát mutatja a határvadászok esete is, akik közül 400-an már azelőtt leszereltek, mielőtt esküt tettek volna, a tervezett 2200 helyett pedig mindössze 1400-an tettek esküt. Ma pedig bizonyos esetekben őket is járőrözni kell küldeni, hiszen egyszerűen nincs elég rendőr.

A hazai egészségügyi rendszer helyzetével kapcsolatban az MSZP frakcióvezető-helyettese kifejtette, az adóbefizetések mértékét és az uniós színvonalat tekintve az egészségügyi rendszer már összeomlott, hasonlóan a rendvédelemhez. A helyzet további súlyosbodását pedig csak úgy lehetne elkerülni és megelőzni, ha belátható időn belül valós lépéseket tenne a kormányzat a helyzet rendezése érdekében.

Kapcsolódó párttagok