mszp.hu | Belföld | Rendvédelem
2023. augusztus 10. 11:49

Az összeomlás szélére kerülhet a rendvédelem is, ha a kormány továbbra sem cselekszik

Az összeomlás szélére kerülhet a rendvédelem is, ha a kormány továbbra sem cselekszik
A rendvédelmen belül egyre komolyabb a bérfeszültség, ennek következményeképp pedig egyre többen hagyják el ezt a pályát is. Az oktatás és az egészségügy mellett ez a szektor is egyre nagyobb létszámhiánnyal küzd, melyre az egyetlen megoldás, ha tisztességes körülményeket teremtene a kormány. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke a szerdai Egyenes Beszédben elmondta, év végéig cselekednie kellene a kormánynak, különben tömeges felmondásra lehet számítani.

A rendvédelmi igazgatási alkalmazottak kimaradtak a korábbi béremelésekből, ez pedig elfogadhatatlan. Harangozó Tamás emlékeztetett, nem csak azok tartoznak a rendvédelmisek közé, akiket egyenruhában lehet látni az utcán, fegyvert hordva, hanem azok is, akik nem hordanak fegyvert, nem egyenruhások, mégis ők azok, akik a rendszer egészét működtetik és kiszolgálják.

A Fidesz-kormány az utóbbi bő tíz évben a rendőrökön „tesztelte” ötleteit, hiszen számos olyan változtatást hajtottak végre ebben a szférában, melyet később átültettek más szektorokba is. Ilyen volt a közalkalmazotti jogviszony megszüntetése, mellyel elvették az ezzel járó kedvezmények egy részét is, ez pedig mára már működési zavarokat is okoz.

A kialakult bérfeszültséget jól mutatja, hogy már keresték meg a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnökeként Harangozó Tamást azzal, hogyha rövid időn belül nem kapnak ígéretet vagy garanciát a helyzet rendezésére a kormánytól, akkor el fogják hagyni a testületet. Ezért is nyújtott be írásbeli választ igénylő kérdést az MSZP országgyűlési képviselője Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy megtudja, mikor kapnak béremelést a rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban dolgozók.

A rendvédelmiseket érintő egyre nagyobb nehézségek és egyre nagyobb létszámhiány pedig nagyon hasonló ahhoz, ami a mentősök, a katasztrófavédelem és a pedagógusok esetében megy végbe. A rendőrségi állomány pedig mára annyira megcsappant, hogy sokszor polgárőrökkel kiegészülve kell járőrözniük. Amíg pedig nem kapnak jelentős béremelést, addig ez a helyzet változatlan marad, sőt, tovább fog romlani. 

A határvadászok példáján is jól látszik, hogy mennyire nem vonzza a rendvédelmi pálya a fiatalokat, hiszen 400-an már az előtt leszereltek, mielőtt elvégezték volna a kiképzést, összesen pedig 1400-an szereltek eddig fel, a 2200 helyett, tehát durván fél létszámmal kell megoldaniuk a feladatokat. 

Az egész rendvédelmet tekintve pedig olyan mértékű már a létszámhiány, hogy hatalmas mennyiségű feladat zúdul azoknak a nyakába, akik munkában maradnak, ez pedig vagy plusz feladat lesz és ezáltal túlóra vagy egyszerűen elvégzetlen feladat marad, hiszen egyszerűen nincs rá kapacitás.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, azt szeretné most elérni, hogy a kormány valamilyen ígéretet tegyen arra, hogy a rendvédelmi igazgatási jogviszonyban dolgozók is számíthatnak béremelésre. A helyzet abszurditását tükrözi, hogy ők kimaradtak a tavalyi fegyverpénzként ismertté vált hathavi bérnek megfelelő juttatásból is, a mindennapokban pedig sok esetben előfordulhat, hogy egymás mellett ülve, egyazon irodában dolgozva van, aki kapott fegyverpénzt és fizetésemelést, és van, aki csak egy bizonyos mértékű béremelésben részesült. Ennek pedig könnyen lehet az a következménye, hogy sokan a bérkülönbségek miatt egyszerűen elmennek máshova dolgozni.

A szocialista országgyűlési képviselő szerint Pintér Sándor belügyminiszternek pénzt kellene szereznie, hogy ezeket a dolgozókat ne veszítse el, ahogy elveszítette az egészségügyben és az oktatásban dolgozók jelentős részét.

Az államháztartás is romokban van, ezt mutatja, hogy az államháztartási hiány 85 százalékon áll, valamint, hogy jelentős megszorítások vannak az államigazgatásban is, csak megpróbálják ezeket eltitkolni. Harangozó Tamás kiemelte, hatalmas probléma lenne, ha a rendőrség működése kezdene leállni, ha nem tudnának járőrt küldeni valahova. Ha a kormány nem talál megoldást a pénzügyi problémák rendezésére rövidesen, akkor tömeges felmondásra lehet számítani ezen a területen is.

Kapcsolódó párttagok