mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 17. 09:09

Az „üdülőadóból” tartsák fenn a balatoni strandokat, hogy újra ingyenesek lehessenek

Az „üdülőadóból” tartsák fenn a balatoni strandokat, hogy újra ingyenesek lehessenek
Az építményadó, ami valójában „üdülőadó”, ne sarc legyen, hanem egy lehetőség a magyar családok számára, hogy újra ingyenesen használhassák a jelenleg csak komoly összegekért igénybe vehető strandokat – erről beszélt szerda reggeli sajtótájékoztatóján Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója.

Az Alsóörsön tartott sajtótájékoztatón Molnár Zsolt emlékeztetett, az MSZP évek óta küzd azért, hogy a hazai nagy tavak újra bárki számára elérhetővé váljanak. Számos javaslatot nyújtott be a párt ennek érdekében, nemrégiben pedig Molnár Zsolt levélben fordult a balatoni polgármesterekhez, hogy tegyék szabaddá a strandokat. A városvezetők válaszaikban arra hivatkoztak leginkább, hogy a strand fenntartása érdekében szednek magas belépődíjakat. Csakhogy a Balatontól nem messze lévő Berhidán az önkormányzat fenntart egy tiszta, rendezett parkot, benne egy kis tóval, játszótérrel, ingyenes parkolással, mégsem kérnek érte belépőt.

Molnár Zsolt most azt javasolta a polgármestereknek, hogy az építményadót, ami tulajdonképpen egy  „üdülőadó”, fordítsák a fizetős strandok fenntartására, hogy azok újra mindenki számára elérhetők legyenek. Ezt az adót jelenleg kizárólag a nyaralótulajdonosok fizetik meg, ezzel hozzájárulnak a települések költségvetéséhez. Az MSZP javaslata, hogy ezt az összeget fordítsák a strandok karbantartására, fenntartására. „Bontsák le a fizetőkapukat, mert így az „üdülőadó” egy sarc” - érvelt Molnár Zsolt.

Az MSZP szerint elfogadhatatlan, hogy a köztulajdonban lévő Balatonba való bejutásért a magyar családoknak komoly pénzeket kell fizetni, ezzel jelentősen megnehezítik a családok üdülését. Ameddig a javasolt kompenzációt az önkormányzatok nem kapják meg az államtól a strandok fenntartására, addig ez megoldást jelenthetne a strandok ingyenessé tétele érdekében. 

Vannak olyan balatoni települések, főleg az északi parton, például Balatonalmádi, Balatonfüred vagy Alsóörs, ahol ez az adónem komoly összeget jelent a költségvetésben. Méltánytalan, hogy sarcként van kezelve ez az üdülőtulajdonosokat terhelő adó – mondta a pártigazgató, hozzátéve: az MSZP folytatja a küzdelmet a szabad strandokért.

Kapcsolódó párttagok