mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Egészségügy Foglalkoztatás
2021. április 08. 11:36

Az új egészségügyi szolgálati jogviszony sokaknak fizetéscsökkenéssel jár – a Fidesz fejezze be a szakdolgozók megalázását!

Már az is hatalmas bűn, hogy az Orbán-kormány elüldözött több ezer egészségügyi dolgozót a teljesítőképessége határán levő magyar egészségügyből a koronavírus-járvány harmadik hullámának időszakában, az új szolgálati jogviszony felelőtlen kikényszerítésével. Most azonban úgy tűnik, hogy még a maradókat is átverték, ugyanis sajtóhírek szerint sokaknak több tízezer forinttal csökkent a fizetése.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság korábban ugyan kiadott egy „ajánlást”, amely szerint a szakdolgozók és az egészségügyben dolgozók illetményét úgy kell megállapítani, hogy az ne csökkenjen az új jogviszony miatt. Ez az „ajánlás” azonban sok helyen nem ért célba. Éppen ezért felvetődik a kérdés, hogy az OKFŐ miért nem tudja garantálni, hogy egyetlen egészségügyi dolgozónak se csökkenjen a fizetése és mit fog tenni a helyzet megoldásáért?

A Fidesz sajnos tovább folytatja a szakdolgozók megalázását, mivel nekik eleve az új jogviszonyból fakadó szigorításokért semmilyen bérkompenzáció sem járt, most pedig még fizetéscsökkenéssel is szembesülniük kell. Ennek azonban súlyos következményei lehetnek, mivel a felelőtlenségük miatt fennáll a veszélye annak, hogy még többen fognak távozni az egészségügyből egy olyan időszakban, amikor Magyarország egyetlen egészségügyi dolgozót sem veszíthet el.

Az MSZP kiáll az egészségügyi dolgozók mellett, ezért továbbra is azt követeljük, hogy a Fidesz függessze fel az új szolgálati jogviszonyt és állítsa vissza a közalkalmazotti foglalkoztatást!

Felszólítjuk a kormányt, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az új jogviszony miatt távozó több ezer egészségügyi dolgozó minél hamarabb visszatérjen a rendszerbe! Valamint úgy gondoljuk, hogy mindezek biztosítása mellett haladéktalanul növelni kell minden egészségügyi és egészségügyben dolgozó juttatását.

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő