mszp.hu | Belföld
2023. március 10. 12:32

Az új energiának a tudásnak kell lennie, nem az akkumulátorgyáraknak!

Az új energiának a tudásnak kell lennie, nem az akkumulátorgyáraknak!
Hazugság, hogy az infláció és ezen belül az élelmiszerárak a háború és a szankciók miatt emelkedtek rekordmagasra. A valódi ok az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája – reagált Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke pénteki online sajtótájékoztatóján Orbán Viktor és Matolcsy György szavaira.

„Orbán Viktor visszatérően állítja, hogy az infláció és ezen belül az élelmiszerárak drágulásának elsősorban a háború az oka, ez nem igaz, ugyanis már a háború előtt bevezette a miniszterelnök a benzinre az ársapkát, majd az bizonyos élelmiszerekre is rákerült. Már a háború előtt érzékelhető volt, hogy az infláció elkezdett szaladni, a boltokban az árak elkezdtek emelkedni” – mondta Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP szerint nem háborús, hanem orbáni infláció van. Ennek oka elsősorban a kormány rossz gazdaságpolitikája, melyet már a jegybankelnök is elismert, bár most úgy tesz, mintha ő nem vett volna ebben érdemben részt. Más országokra is hat a háború és ársapka is van, mégsem ekkora az infláció. Európában sehol nincs ilyen ütemű élelmiszerár-emelkedés, mint Magyarországon.

A rekordmagas infláció okai a magas energiaárak, az orosz gáztól való függőség, a gyenge forint, az Unióval való viták, a 4,1 százalékos különadó, valamint az aszály, illetőleg az károsultak elmaradt kompenzációja.

Hazugság, hogy egyedül a 8 terméken lévő ársapka pörgeti fel az inflációt. Maga Matolcsy szerint is a 25,7 százalékos inflációnál az ársapkának 3-4 százalékos szerepe van maximum. Csaknem 50 százalékos bolti áremelkedésből elhanyagolható hatást gyakorol az ársapka, viszont a társadalmi hasznossága, népjóléti hatása óriási – jegyezte meg Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP szerint az ársapka maradjon, amíg nem csökkentik az alapélelmiszerek áfáját 0 százalékra, vagy nem lesz érdemi bér- és nyugdíjrendezés, emellett kompenzálják a kisboltokat, kiskereskedőket, illetve amíg nem törlik el a kiskereskedelmi különadóból fakadó extra terhet az élelmiszereken!

Az Orbán-kormány 2010 óta elkövetett hibái most érték utol az országot. Elmaradt az energiagazdálkodás korszerűsítése, a megújuló energiaforrások fejlesztésének elindítása, valamint súlyos hiba volt az energiaigényes ágazatok elsődleges preferálása is. Ezt a hibát most tovább erősítik a legalacsonyabb hozzáadott értéket termelő akkumulátorgyárakkal is. Elmaradt a modernizálás, sőt egyes területeken demodernizálták a gazdaságot.

Elvesztegetett időnek tartjuk tehát az elmúlt csaknem 13 évet – mondta az MSZP társelnöke. Pedig gazdasági konjunktúra volt a világban 2010 után, pénzbőség volt a piacokon, ömlöttek ránk az EU-források, és ebből lényegében semmit sem profitált az ország, nem sikerült több lábon állóvá és korszerűbbé tenni a magyar ipart és a gazdaság egészét, beleértve a mezőgazdaságot is.

Kunhalmi Ágnes szerint a tudás gazdasági oldaláról kellene beszállnunk az elektromos autógyártásba, a kutatásban, innovációban támaszkodjunk a magyar koponyákra - fogalmazott. 

Az akkumulátorgyárakkal nem csak az a fő baj, hogy elképesztően energiaintenzívek, ami drága, és rendkívül környezetszennyezők, hanem az is, hogy még a mostani összeszerelő üzem szintjéhez képest is alacsonyabb hozzáadott értéket jelent. 

Miközben 500 ezer új, jórészt alacsony képzettségű külföldi szakmunkást akar behozni az országba az Orbán-kormány, addig az elmúlt csaknem 13 évben elüldözött ugyanennyi, főleg magas hozzáadott értéket termelő magyar munkavállalót hazánkból. Ha őket nem üldözték volna el, most nem kellene ilyen nagy számban behozni külföldi munkásokat.

Kapcsolódó párttagok