Belföld, Gazdaság | földtörvény
2013. február 05. 12:04

Az új földtörvény a másfél millió magyart károsítana meg!

Veszélyben a kisemberek megélhetése.

"A jelenlegi magyar kormány új földtörvény-tervezete, olyan szabályozást vezet be, amely jelentősen leszűkíti a vásárlók körét, leviszi a föld árát. Ezzel 1,5 millió magyar ember rendszerváltás után visszakapott vagyonát fogja drasztikusan leértékelni.  Sokan úgy gondolták, hogy néhány hektáros földjük eladásával megoldhatják gyerekeik, unokáik taníttatását, lakáshoz jutását vagy kiegészíthetik nyugdíjukat. A magyar kormány a magántulajdon jogának korlátozásával uniós alapjogot sért. Nem engedhető meg, hogy 1,5 millió embert súlyosan megkárosítsanak." - fogalmazott Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, az Európai Parlament plenáris ülésén.
 
"A rendszerváltást követő kárpótlás következtében kétmillió magyar ember kapta vissza jogos tulajdonát, amelytől a kommunizmus idején megfosztották. Bár a kárpótlás formája katasztrofális hatást gyakorolt a mezőgazdaságra, annak társadalmi igazságossága és erkölcsi alapja megkérdőjelezhetetlen. Ez ellentétben az Orbán kormány földtörvény-javaslata jelentős mértékben leértékeli a 1,5 millió magyar földtulajdonos vagyonát." - emelte ki a szocialista politikus.
 
"Az új földtörvény a földvásárlás lehetőségéből jelentősen leszűkíti a földvásárlásra jogosult természetes személyek körét. Kizárólag azok vehetnének földet, akik agrárvégzettséggel, vagy termelői gyakorlattal rendelkeznek. A jogosultak alacsony száma és tőkehiánya miatt Magyarország területén a földek ára drasztikusan csökkeni fog. A törvénytervezet indokolatlan mértékben korlátozza a tulajodon feletti rendelkezési jogot, azáltal, hogy a termőföld csak rendkívül szűk körnek lesz értékesíthető. A magánnyugdíj-pénztárak lenyúlása után a kormány új földtörvény-tervezete ismét a kisemberek vagyonát veszélyezteti!" - hangsúlyozta felszólalásában Tabajdi Csaba.