mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2022. január 10. 11:40

Az új kormány 5 éven belül stabilizálhatja a jövedelemnövekedést az Euró bevezetésével

Az új kormány 5 éven belül stabilizálhatja a jövedelemnövekedést az Euró bevezetésével
A Márki-Zay Péter vezette leendő nemzeti egységkormány lényegében már elkészült programjában világos agendát állított fel a pénz értékvesztésének megállítására.

A demokratikus ellenzék az iránt is elköteleződött, hogy megteremtse annak feltételeit, hogy a környező országokhoz hasonlóan végre hazánk is tagja lehessen a biztonságos európai pénzügyi közösségnek.

A kormányváltó szövetség szerint a gazdasági fejlődés egyik határozott alapja az euró konvergencia: ez mérsékli az inflációt, valamint jelentősen emeli a munkavállalók reálbéreit és a nyugdíjakat egyaránt – mondta el Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője hétfő reggel az ATV Start című műsorában.

„Fontos, hogy jól csatlakozzunk az euróhoz. A magyar mentalitásban benne volt évszázadokon keresztül, hogy például lenézte a szlovákokat. A szlovákok mégis meg tudták csinálni (…) bevezették az eurót. És most egyelőre az látszik, hogy azokban az országokban, ahol euróval fizetnek, ott sokkal, de sokkal stabilabbak a társadalmi viszonyok, kiegyensúlyozottabb a gazdaság, összetartóbb a társadalom, nincsenek olyan nagy jövedelmi különbségek… Innentől kezdve én azt gondolom, hogy nagyon is helyén van az, hogy át kell állni az euróra és egy olyan céldátumot ki kell tűzni, amikor Magyarország tud ehhez csatlakozni” – emelte ki Korózs.

Kérdésre, hogy nem presztízsveszteség-e az MSZP-nek, hogy Tóth Bertalan a hatodik helyen szerepel majd a közös, ellenzéki listán, kifejtette, „Legalább 58 egyéni mandátumot kell nyerni. Ezen múlik a dolog. Nem azon, hogy ki hányadik helyen van a listán. (…) Azok operálnak azzal, hogy lehetőleg befutó helyre kerüljenek a listán, akik feladták a versenyt”. Hozzátette, ő maga is megméretteti magát Heves Megye 3-as választókörzetében, és ismét „imponáló fölénnyel” szeretne nyerni, akárcsak az előválasztáson.

A szocialista politikus megerősítette, sokan jönnek aláírni a szociális jogállami népszavazási kezdeményezést támogató íveket, hiszen az embereknek elegük van a kormányból, annak politikájából, a megosztottságból, a kiszolgáltatottságból, valamint a fenyegetésekből.

A szociális ágazatnak ígért 370.000-es átlagbérre reagálva elmondta, sehogy sem „jön ki a matek”, hiszen vagy 72.000 dolgozónak nincs felsőfokú végzettsége, így nem lesz jogosult a nagy emelésekre.

A közös ellenzéki program nyugdíjkorhatár-koncepciójáról kérdezve aláhúzta, a következő két-három cikluson belül nincs szükség korhatár-emelésre. „Az 1957-től születettekre már egységesen érvényes a 65 éves korhatár, a következő kormányzati ciklusban tehát már nincs szükség semmiféle korhatáremelésre. Arra viszont van, hogy rugalmassá tegyük a nyugdíjba vonulást. (…) Nagyon-nagyon sokan vannak olyanok, akik elveszítették az egzisztenciájukat a munkájukat, nem találnak a nyílt munkaerőpiacon közvetlenül a nyugdíjba vonulás előtt alkalmas helyet elsősorban a nyílt munkaerőpiacon, az elsődleges munkaerőpiacon, és megromlott az egészségük: őket igenis el kell engedni hamarabb nyugdíjba” – jelentette be.

Elkerülendő, hogy ez is csak növelje a nagyon alacsony nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasok számát, aláhúzta, az induló nyugdíj nagyságát kell jól beállítani, e téren ugyanis nem csináltak semmiféle kiigazítást az elmúlt években. „Sőt, a 2-3 évvel ezelőtt nyugdíjba vonultak is elkezdtek leszakadni éppen az inflációkövető nyugdíjemelési technika miatt, és a gazdaság bővüléséből ezek az emberek semmi nem kaptak, semmit az égvilágon! Vissza kell térni a vegyes indexáláshoz és rugalmas nyugdíjba vonulási feltételeket kell biztosítani azért, mert eltörölték a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjat közel 10 évvel ezelőtt. Ezért az induló nyugdíjak nagyságának is és a leszakadt, értékvesztett nyugdíjak korrekciójának is mind-mind ott kell lennie a következő kormány programjában” – hangsúlyozta az MSZP országgyűlési képviselője és képviselőjelöltje, a Parlament Népjóléti bizottságának elnöke.

Kapcsolódó párttagok