2012. február 17. 08:54

Az Új Színház kimutatja a foga fehérjét

Bebizonyosodott: nem hiába aggódott a szakma és a közvélemény. Az Új Színház az lesz, aminek szánták: kirekesztő ideológiák hirdetője és gyakorlója. A nézőtéren a gój motorosokkal, a társulatban meg lehetőleg senkivel, aki másképp gondolkodik.

Hiába tiltotta meg a főpolgármester a színház átkeresztelését, a szélsőséges politikát képviselők kirakatba állítását, a lényeg változatlan. A színházban nincs helye annak, aki  nem a színházvezetés pályázatából kibontakozó veszélyes politikai ideológiák képviselője.

Nyilvánvaló politikai diszkrimináció alapján bocsátották el pl. Galkó Balázst, aki 14 éve az Új Színház tagja és művészi teljesítményét még azok sem merték megkérdőjelezni, akik most kirúgták. Tudjuk, hogy mi Galkó bűne. Szerepet vállalt az Operaház előtti, Alaptörvény elleni tömegtüntetésen és más kormányellenes megmozdulásokon. Galkó naplójából ki is derül, hogy Dörner szerint  csak az dolgozhat a társulatban, aki hisz Istenben, méghozzá olyan módon, ahogy ezt a színházvezetés elvárja.

Az Operaház előtti rendezvény szónokai közül  már ketten estek áldozatul a kormánypárti bosszúnak. Iványi Gábor egyházát megfosztják az egyházként való működés jogától. Galkó Balázs elveszti állását. Ki lesz a következő?

Lendvai Ildikó,
országgyűlési képviselő
az Emberi jogi,  kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja