Külföld | Litvánia közlemény Európai Unió
2014. január 14. 15:32

Az új tagállamokat büszkeséggel töltheti el a litván elnökség teljesítménye

"Valamennyi új tagállam számlára nagy öröm és büszkeség a soros litván elnökség teljesítménye. Az Európai Parlamentben az egyik német képviselő arról beszélt, hogy meglepetés volt a számára, hogy Litvánia ilyen kiválóan teljesítette a soros elnökséget. Ez is azt mutatja, hogy Európa népei mennyire nem ismerik egymást és tele vagyunk előítéletekkel. Ismerve a litván történelmet, kultúrát, Ciurlionis festményeit, ismerve Grybauskaityé asszony, litván államelnök intelligenciáját, számomra a litván elnökség kiváló teljesítménye nem meglepő, hanem törvényszerű volt. Sajnálatos, hogy véget ér a litván elnökség, mert az Unió egy rendkívül szomorú pillanatot él át, amikor David Cameron brit miniszterelnök, Horst Seehofer bajor miniszterelnök durva támadást indít a közép-európai munkavállalókkal szemben. A populista kijelentések leginkább a románokkal, a bolgárokkal, és a lengyelekkel szemben megosztják Európát. Most lenne nagy szükség föllépni ez ellen a populista ragály, populista demagógia ellen, amely káros Nagy-Britannia, káros Németország, káros az egész Európai Unió számára." - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegációjának vezetője a litván elnökség áttekintése kapcsán rendezett plenáris vitában.

"Minden alkalommal örömmel tölt el, amikor egy új tagállam veheti át a Tanács soros elnökségét, az pedig még inkább, hogy egy olyan baloldali kormány állhatott az unió kormányrúdjánál, amelyben egy kisebbséget képviselő párt is részt vesz. A litván elnökségnek olyan, az Európai Unió és az európai polgárok jövője szempontjából kiemelten fontos tárgyalásokat sikerült lezárnia, mint az egységes bankszanálási alap, a betétbiztosítási alap, az Unió 2014-2020-as költségvetése, vagy a dohánytermékekről szóló irányelv módosítása." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.
 
A szocialista EP-képviselő hozzátette: "Az egységes bankszanálási alapnak köszönhetően amennyiben egy bank nehéz helyzetbe kerül, annak költségeit nem az adófizetők, hanem a hitelezők, részvénytulajdonosok és a befektetők viselik. A betétbiztosítási alapokról szóló megegyezés értelmében a 100 ezer euró alatti kisbetétek teljes körű védelme bankcsődök esetén is biztosított. A litván elnökség alatt elfogadott, a bankunió alappilléreiként szolgáló bankszanálási- és betétbiztosítási alapnak köszönhetően megelőzhetjük a mostanihoz hasonló válságok kialakulását, stabilabbá, kiszámíthatóbbá tehetjük az európai pénzügyi rendszert."