mszp.hu | Belföld
2024. április 09. 17:56

Az újabb salátatörvénnyel bűncselekményeket törvényesítene a kormány

Az újabb salátatörvénnyel bűncselekményeket törvényesítene a kormány
Harangozó Tamás „Az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat vitáján szólalt fel az MSZP vezérszónokaként. A szocialista frakcióvezető-helyettes, országgyűlési képviselő a salátatörvény két módosítóját emelte ki, amelyekkel szerinte gyakorlatilag bűncselekményeket tenne törvényessé a benyújtó, a kormány.

A törvényjavaslat egyik része azt teszi lehetővé, hogy a Gazdasági Versenyhivatal a jövőben „alapvető jelentőségű vállalkozásnak” minősíthet szereplőket. Az erre vonatkozó tételes szabályozás azonban nincs kidolgozva a javaslatban, csupán iránymutatás jellegű felsorolás olvasható, hogy mit kell figyelembe vennie a GVH-nak. Számos szempont tartozik ide, összefoglalva azonban bármi lehet, amit a GVH alapvető jelentőségűnek tekint.

Ahol a GVH megállapít ilyen szempontot, ott számos lépést tehet, például kötelezheti a cég tulajdonosait a vállalkozás részben vagy egészben történő értékesítésére, a nyilvántartása, adatai rendelkezésre bocsátására egy kijelölt szolgáltató számára, kezdeményezheti a vállalkozás vezetőinek leváltását, a tagsági részesedés átruházását, vagy indítványozhatja a közgyűlés összehívását is.

Harangozó Tamás emlékeztett arra, hogy az ezekre irányuló első törvényjavaslatot először „útonálló javaslatnak” titulálta, ez azóta sem változott. Akkor a KRESZ módosításával a közterületi óriásplakátok tekintetében tette tönkre egy törvénnyel a piacot a kormány, a tulajdonosokat arra kényszerítették, hogy eladják a cégüket. Miután a Fideszhez közeli személyek megvásárolták azokat, helyreállították a korábbi törvényt és ismét jövedelmezővé tették az óriásplakátokat. „Ez útonállás, ez egyszerűen törvényesített bűncselekmény” – véleményezte a szocialista politikus. A fideszesek akkor sem az emberekkel foglalkoztak, hanem azzal, hogy még több pénzt gyűjthessenek maguknak, így tesznek most is, ugyanis jelen törvényjavaslat célja is az, hogy bármely céget elvehetnek, kötelezhetnek a tulajdonos leváltására, a tulajdonrész eladására a GVH-n keresztül.

Harangozó Tamás a Nitrogénművek esetére emlékeztetett, amikor börtönbe akarták záratni a tulajdonost, most ezt akarják kiterjeszteni a törvénnyel, legitimálva azt, hogy bárkinek elvehessék a cégét. A SPAR esetében pedig félő, hogy a most vitára bocsátott törvényt fogja segítségül hívni a kormány, hogy megszerezze azt.

Az ügyészségről szóló törvénymódosítás pedig szintén nem arról szól, mint amit a kormány képviselői előadnak. Ennek lényege ugyanis az, hogy a legfőbb ügyész a már további jogorvoslattal nem támadható ügyészségi határozatokat az igazságügyi miniszter számára elérhetővé teheti. Harangozó Tamás azonban kiemelte, a törvénymódosításban van egy fél mondat, amely lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bármely ügyészségi dokumentumot bekérhet az Igazságügyi Minisztérium.

Figyelembe véve azt, hogy az elmúlt hetekben egy hangfelvétel tanulsága szerint Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és emberei belenyúlhattak ügyészségi dokumentumokba, jelen törvénymódosítással a kormány célja mindezt törvényessé tenni. A javaslat semmi másra, csupán arra alkalmas, hogy azt visszavonják és nagyon gyorsan elfelejtsék, zárta felszólalását Harangozó Tamás.

Kapcsolódó párttagok