Gazdaság, Külföld | EU-büdzsé Európai Tanács
2013. június 27. 18:11

Az ülésszak utolsó plenárisán megszülethet a döntés az EU hétéves költségvetésérõl

Herczog Edit üdvözli, hogy a Tanács végül engedett az EP-nek, és a friss megállapodás értelmében az Unió hétéves büdzséje az évek között rugalmas lesz, azaz a fel nem használt forrásokat nem kapják vissza a tagállamok, hanem átvihetõek a következõ évi uniós programok teljesítésére.

A szocialista EP-képviselõ ugyanakkor továbbra is arra hívta fel a figyelmet, hogy az Unió történetében példátlan, hogy a következõ hétéves büdzsé 908 milliárd eurós fõösszege „soványabb” az elõzõ pénzügyi ciklusénál. Mindazonáltal Herczog Edit szerint nagyon fontos, hogy végre megállapodás született a Bizottság, a Tanács és a Parlament között, és az EP jövõ héten megszavazhatja a költségvetési keretprogramot. Mint Herczog fogalmazott, lényeges, hogy mielõbb megkezdõdjön a program részletes kidolgozása mind Brüsszelben, mind a tagállamokban.

A képviselõ kedvezõen értékeli, hogy az EP legfontosabb javaslatát, a rugalmassági eszköz alkalmazását végül elfogadta a Tanács, így nehezebben fordulhat elõ, hogy az unió költségvetése deficites legyen, ahogy ez például a 2013-as pénzügyi évre is igaz jelenleg.