Belföld, Külföld | röghöz kötés felsőoktatás
2013. január 15. 17:07

Az Unió álljon ki a magyar diákok jogai mellett!

Az Európai Bizottság vonassa vissza a frissdiplomások röghöz kötését.

"A most zárult ciprusi elnökség alatt a legfontosabb uniós kezdeményezés az a bizottsági javaslat lehet, amely felveti, hogy a pénzügyi szemeszterhez hasonlóan jöjjön létre a jogállamiságot, az igazságügyi rendszerek működését ellenőrző uniós monitoring rendszer. Ennek szükségességét Barroso bizottsági elnök és Viviane Reding, igazságügyi biztos is jelezte, és azt sajnálatos módon a közelmúltbeli magyarországi események is igazolják. Magyarországon az egyetemisták és a középiskolás diákok hetek óta tüntetnek az ellen, hogy a kormány az ún. hallgatói szerződésekkel 6-12 évig "röghöz kötné" a frissdiplomásokat. Kérem az Európai Bizottságot, hogy vizsgálatának eredményeként lépjen fel a magyar diákok uniós alapszerződésekben is rögzített alapvető jogainak védelmében. Az EU követleje Magyarországtól a röghöz kötés visszavonását" - fogalmazott Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, az Európai Parlament plenáris ülésén.

Tabajdi Csaba egyetemi oktatóként emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az egyetemisták és a középiskolás diákok hetek óta tüntetnek a tervezett felsőoktatási reform ellen. Független civil mozgalom jött létre, amely határozottan távol kívánja tartani magát a pártoktól. A diákok elégedetlenségének, a téli rózsás forradalom fellángolásának oka, hogy a magyar kormány drasztikus, átgondolatlan, hirtelen és önkényes módon le kívánja csökkenteni az államilag finanszírozott hallgatói helyek számát.

A szocialista delegációvezető kifejtette, hogy a röghöz kötés a munkavállalás szabadságához fűződő uniós jog aránytalan korlátozása. Ráadásul a magyar fiatalok helyzetét tovább súlyosbítja a kormány azzal, hogy Magyarországon sem biztosítja a fiatalok elhelyezkedésének feltételeit."