Gazdaság, Külföld | uniós válságkezelés euró
2012. november 20. 16:24

Az Unió közös valutája nem válhat a megosztottság jelképévé!

Az uniós válságkezelés fő feladata a szegénység elleni küzdelem.

"Az Európai Unió továbbra sem találja a válságból kivezető utat. Miközben a lakosság jelentős erőfeszítéseket tesz az államadósság leszorításáért, lelassult a gazdasági növekedés, megnőtt a munkanélküliség és csökkent az életszínvonal. A válság különösen súlyosan érinti a szerény jövedelműeket. Magyarországon a válság, illetve az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt az elmúlt években egymillióval nőtt a létminimum alatt élők száma. Az európai válságkezelésnek ezért elsősorban a munkahelyteremtésre, a növekedés-ösztönzésre és a szegénység-ellenes intézkedésekre kellene koncentrálnia" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az euróövezet helyzetéről tartott plenáris vitában, az Európai Parlamentben.

A szocialista delegációvezető véleménye szerint az euróövezet agóniája még hosszú évekig húzódhat, ha a gazdagabb északi tagállamok továbbra sem lesznek hajlandóak a déliek adósságterhének részleges átvállalására. "Az euróövezet belső törésvonalainál is aggasztóbb ugyanakkor az eurót használó, illetve az övezeten kívüli országok között mélyülő szakadék. A bankunió, valamint a jövőbeni költségvetési és gazdasági unió szabályainak kialakításába be kell venni a 10 övezeten kívüli országot is. Ellenkező esetben a két csoport között feszülő érdekellentét az EU egységét veszélyezteti. Az Unió közös valutája nem válhat a megosztottság szimbólumává!" - hangsúlyozta Tabajdi.

A szocialista politikus hozzátette: a tagállamok hosszú késlekedés után most erőltetett ütemben akarják áterőltetni az Európai Parlamenten az egyre bonyolultabb, pénzügyi-technikai szabályozásokat. Ezzel sajnálatos módon gyengül az uniós jogalkotás átláthatósága és demokratikus kontrollja.

Tabajdi Csaba a téma kapcsán kifejtette, hogy Magyarországnak törekednie kellene arra, hogy reális forgatókönyvet dolgozzon ki az euróövezeti csatlakozásra. "Ez fegyelmezett, kiszámítható, a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést szolgáló gazdaságpolitikát követelne a jelenlegi magyar kormánytól, amely a magyar állampolgárok elsődleges érdeke lenne" - fogalmazott.