Külföld | Kazahsztán emberi jogok
2013. április 19. 12:06

Az unió külpolitikája nem épülhet csak és kizárólag gazdasági kapcsolatokra!

„Kazahsztán egyre ambiciózusabb a nemzetközi politikában, amit jól jelez az országnak az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában betöltött tagsága is. De ezeknek a törekvéseknek nagyobb felelősséggel is kell járniuk, és a nemzetközi kapcsolatokban megjelenő elkötelezettségnek nemzeti szinten, az országhatárokon belül is meg kell jelennie” – jelentette ki felszólalásában dr. Gurmai Zita az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén.

A szocialista európai parlamenti képviselő felszólalásában hangsúlyozta, hogy az Európai Unió egy partnerország esetében sem engedheti meg magának, hogy csak és kizárólag a gazdasági kapcsolatokra koncentráljon. Kazahsztánban komoly gondot jelent a szakszervezetek működésének korlátozása, valamint az alapvető munkavállalói jogok megsértése is.
 
Az egyetemes emberi jogok betartását igenis számon kell kérnünk, és ez alól senki nem lehet kivétel. Dr. Gurmai Zita arra is felhívta a jelenlévő képviselők figyelmét, hogy a polgári és politikai jogok biztosítása nemcsak az EU-Kazahsztán viszonyban hozna minőségi változást, de a térség stabilitását is előmozdítaná.
 
Hasonló, ha nem rosszabb a helyzet Vietnám esetében. A szocialista politikus írásbeli felszólalása szerint, örvendetes, hogy a gazdasági válság ellenére is, a távol-keleti ország látványosan fejlődik és nyitja meg piacait, azonban az emberi jogok területén nagyon súlyos elmaradásban van. A bloggerek, újságírók és emberi jogi aktivisták bebörtönzése elfogadhatatlan, akárcsak a halálbüntetések kirívóan magas száma. Különösen azt figyelembe véve sokkolóak a tények, hogy az ország 2014-től tagja kíván lenni az Egyesült Nemzetek Szervezete Emberi Jogi Tanácsának.
 
Mindezeket alapul véve, dr. Gurmai Zita sürgeti Vietnámot, hogy változtasson eddigi politikáján, az Európai Uniót és az ASEAN-t (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) pedig arra, hogy kérje számon az országon a rendkívül súlyos emberi jogi helyzetet.