mszp.hu | Belföld
2024. január 16. 15:42

Az unió már nem nézi tétlenül az Orbán-kormány EU-ellenes politikáját

Az unió már nem nézi tétlenül az Orbán-kormány EU-ellenes politikáját
A határon túli magyarok ingyenes utazásáról, a Budapest-bérletet övező kérdésekről, az oktatás helyzetéről és problémáiról, valamint a magyar kormány Európai Unión belül elfoglalt helyéről is kifejtette véleményét Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese az ATV hétfő esti Aktuál című műsorában.

A műsor kezdetén a határon túli magyarok ingyenes helyközi utazásáról volt szó. Harangozó Tamás szerint ez a kormány részéről egy játszma, mind a határon túli magyarokkal, mind a magyar adófizetők pénzével. Érdemes megjegyezni, hogy eddig is járt havi négy ingyenes utazás a határon túli honfitársainknak. A szocialista frakcióvezető-helyettes szerint két forgatókönyv van: vagy tele az államkassza és megteheti a kormány, hogy ilyen jellegű kedvezményeket ad – ez azonban egyértelműen nem reális -, vagy „politikai gazemberek” a kormány tagjai. Utóbbit alátámasztja, hogy biztos benne a kormány, nem fogják kihasználni az ingyenes utazás lehetőségét a határon túliak, hiszen a havi négy utazást sem használták fel. Ebből adódóan a közvetett célja a kormányzatnak, hogy egymásnak ugrassza az embereket. A kedvezményre nem jogosultak és a határon túliak között így feszültség alakulhat ki, előbbiekben ellenérzéseket kelthet utóbbiak ingyenes utazása.

A nyugdíjasok ingyenes utaztatása támogatható, hasonlóan a 14 éven aluli gyermekekhez. A Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke szerint a határon túli magyarok ingyenes utazása gyakorlatban nem hoz hasznot, csak feszültséget generál. Érdemes azonban hozzátenni, a jelenlegi MÁV-on való ingyenes utazás igazán nagy könnyedséget nem jelenthet, hiszen olyan komoly problémákkal küzd a magyar vasút, melyek a mindennapi működést és használatot is rettentő kényelmetlenné teszik.

A Budapest-bérlet körüli zűrzavarról Harangozó Tamás azt mondta, gyakorlatilag lehetetlen lett volna Lázár János döntésére felkészülni, hiszen semmi nem utalt erre előzőleg. A szocialista politikus szerint a Fidesz törvényalkotási folyamatát jól ismerhetik az emberek, hiszen az utolsó pillanatban hoznak be törvényjavaslatokat, melyeket elfogadtatnak, végezetül pedig addig bonyolítják, míg már a kormánypárti képviselők sem tudják mit szavaznak meg, csak megszavazzák.

A műsorban szó volt arról is miszerint, a kormány „HU-RIZON” néven indít programot az uniós „HORIZON” program pótlására. Az Erasmust helyettesíteni hivatott program azonban közel sem biztos, hogy nyugati országokkal fog együttműködni. A Horizon program félbeszakadásával hatalmas probléma, hogy olyan kutatások futottak zátonyra és olyan tudósoknak kellett megszakítani munkájukat, akik komoly eredményeket érhettek volna el.

A közoktatás helyzetével kapcsolatban fontos kiemelni, hogy egyre komolyabb gondokat fog okozni a tanárhiány, hiszen a soron következő években ezres nagyságrendben fognak nyugdíjba menni a pedagógusok. Éppen emiatt azzal, hogy a pedagógiai szakgimnáziumba járók nem érettségizhetnek pedagógiából, azoktól az emberektől is elveszik a kedvet a tanári pályától, akik jelen körülmények között is szeretnének pedagógusnak állni. A Belügyminisztériumnak nem szabadott volna ilyen rövid idővel az érettségi előtt ilyen komoly változtatást eszközölni, az egyetlen helyes megoldás, ha hagyják, hogy a diákok a megszokott tárgyakból vizsgázzanak, majd jövőre kidolgozzák és átalakítják az érettségi ezen részét.

A közelgő európai parlamenti választásokat jelzi előre az, hogy az unión belül jelentősen felerősödtek az Orbán-ellenes hangok. Már nem nézik tétlenül Brüsszelben, hogy EU-s forrásokból, az unió ellen uszító plakátokkal árasztja el az országot a Fidesz. A magyar kormány uniós költségvetés felülvizsgálatának blokkolása az unió legnagyobb tagállamainak is húsbavágóan fáj. Amennyiben ezzel a kormány túllép egy határt, akkor ennek következményeképp felfüggeszthetik Magyarország szavazati jogát is.

Azzal kapcsolatban, hogy Németh Szilárd disznóvágásról tett közzé képeket, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, egyetért Zacher Gábor toxikológus korábbi szavaival, miszerint jót tenne a magyar társadalomnak, ha a politikusok is egészséges életmódról tennének tanúbizonyságot, ezzel a magyar társadalmat is sarkallva a tudatos táplálkozásra.

A hazai gázfogyasztás mélypontra került, ezzel kapcsolatban fontos kiemelni, az MSZP régóta ambicionálja az épületek újraszigetelését, 30 százalékkal csökkenhet a rezsikiadás egy energetikai korszerűsítést követően. Uniós forrásokból ezt is meg lehetne oldani, ez pedig komoly segítséget jelentene a magyar embereknek.

Kapcsolódó párttagok