Az Unió trafikmutyi helyett az emberek egészségét védi!

Az EP Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága ma nagy többséggel elfogadta Tabajdi Csaba európai dohánytermék irányelvhez kapcsolódó jelentését. A jelentéstevő nagy hangsúlyt fektetett a dohányzáshoz való hozzászokás megelőzésének kérdésére.

Ez kulcsfontosságú az európai állampolgárok egészségének megőrzésében. Ehhez nem a fideszes holdudvart helyzetbehozó trafikmutyira van szükség, hanem a fiatalkori dohányzás visszaszorítását szolgáló "Európai Dohányzás Megelőzési Alap" (European Smoking Prevention Fund) felállítására.
 
„Kezdeményeztem, hogy a dohánytermékek internetes kereskedelmét uniós szinten tiltsuk be, mivel ez lehet a leghatékonyabb módja a fiatalok egészségvédelmének és az illegális kereskedelem visszaszorításának. A csak papíron létező kormánypropagandával szemben az uniós dohánytermék irányelv valóban az állampolgárok egészségét védi. Az irányelv felülvizsgálata során külön figyelmet fordítottam a dohánytermesztésben dolgozók munkahelyeinek megőrzésére." - hangsúlyozta az EP Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának főtagja.
 
"Európában 400 ezer állampolgár sorsa függ a dohánytermesztéstől, olyan elszegényedett régiókban, ahol nincs más munkalehetőség. Magyarországon 30 ezer nyírségi, hajdúsági és kiskunsági embernek biztosít megélhetést a dohánytermesztés. Törekednünk kell arra, hogy a dohányzásellenes rendelkezések mellékhatásaként a dohánytermesztőket ne lehetetlenítsük el. A dohánytermesztő gazdák döntő többsége ugyanis csak néhány hektáron gazdálkodik." - húzta alá a szocialista politikus.
 
Tabajdi Csaba újra emlékeztetett arra, hogy sajnálatos módon a dohányzás minden évben 700 ezer európai állampolgár halálához vezet, akik túlnyomó többsége, több mint 90%-a 25 éves kora előtt kezdett el dohányozni. "A dohányosok jogait sem hagyhatjuk azonban figyelmen kívül. Minden felnőtt ember alapvető joga annak eldöntése, hogy dohányzik, vagy sem. A dohányosok bevonása nélkül nem lehet érdemi javulást elérni, hiszen a saját életükről kizárólag ők döntenek."