mszp.hu | Belföld
2021. április 14. 16:29

Az uniós forrás megvan hozzá, de a Fidesz mégsem támogatja a „Kádár-kockák” felújítását

Több ezer milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatás áll a kormány rendelkezésre, amelynek keretében megvalósítható lenne annak az 1,4 millió "Kádár-kockának" a felújítása, amelyet a MSZP régóta követel.

Azonban úgy tűnik, hogy a Fidesz kihagyta a lakóépületek energiahatékony felújítását a támogatandó célok közül az általuk elkészített Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervből.

Emiatt pedig magyar emberek jelentős hányada, akiknek nincs pénze arra, hogy energetikai szempontból korszerűsítse otthonát, amivel csökkenthetné a rezsiköltségeit, továbbra sem számíthatnak támogatásra a Fidesztől. Ráadásul a Fidesz-kormány önerőt igénylő otthonfelújítási programja ki is zárja a támogatásból a nyugdíjasokat, a gyermekét egyedül nevelő szülőket, és a gyermektelen párokat is.

Az embereknek nem letölthető tervrajzokra van szükségük, hanem érdemi támogatásra! Ehhez pedig rendelkezésre is állnak a források, ezért az MSZP azt követeli, hogy a kormány vegye fel a támogatandó célok közé a lakóépületek energiahatékony felújítását!

Az MSZP korszakváltást célzó programjában kiemelt helyen szerepel egy széles körű energiahatékonysági, lakásfelújítási támogatási program megvalósítása. Ennek részeként támogatni javasoljuk az épületek szigetelésének korszerűsítését, a szénnel, fával és gyakran szeméttel fűtött kályhák lecserélését. Így ugyanis jelentősen csökkenteni lehetne a háztartások rezsiköltségeit, valamint a súlyosan egészségkárosító légszennyezést is.

Az MSZP azt akarja, hogy a családok, idősek és fiatalok egyaránt - önerő és hitel nélkül - növelhessék otthonaik energiahatékonyságát szigeteléssel, nyílászárók cseréjével, a fűtés modernizálásával, EU-s és piaci forrásokból. A felújítás költségének fedezete előállítható a felújítással elérhető energiaköltség-megtakarításból. Ha a megtakarítás elérte az állami befektetés összegét, a megtakarítás teljes mértékben a tulajdonosnál marad.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy ne zárja el se a fiatalokat, se az időseket attól, hogy korszerű, energiahatékony, kis rezsijű lakásban élhessenek!

MSZP