Külföld | közlemény árvíz
2013. július 03. 10:31

Az uniós támogatásokat fordítsuk az árvizek megelozésére!

"A Németországot, Csehországot, Ausztriát és hazámat, Magyarországot sújtó árvíz, amelyet "az évszázad árhullámként" tartanak számon példaértéku összefogást eredményezett. A gátakon közel negyvenezer önkéntes, valamint kilencezer rendor, katona, és tuzoltó önfeláldozó munkával vették ki részüket az árvízi védekezésben. A legnagyobb elismeréssel köszönjük meg az áldozatos munkájukat. Magyarország európai uniós tagállamként ugyanis jogosult arra, hogy kárenyhítésre pályázzon az uniós szolidaritási alapból. Bízom abban, hogy amiként 2006-ban, majd 2010-ben a szocialista kormányok sikerrel folyamodtak uniós támogatásért, Magyarország újra számíthat az Európai Szolidaritási Alap gyors segítségére." - fogalmazott Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegációjának vezetoje írásbeli hozzászólásában az európai árvizek kapcsán.

Tabajdi Csaba hozzátette: "Magyarországon a 95 árvíz sújtotta település közül már csupán négyben zajlanak a helyreállítási munkálatok. Sürgetem a magyar hatóságokat, hogy szukebb hazámban, Bács-Kiskun megyében is mihamarabb fejezzék be a helyreállítási munkálatokat és kezdjék meg a károk felmérését. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a magyarországi kárösszeg nem éri el a támogatáshoz szükséges alsó határértéket, de a szomszédos ország klauzula értelmében hazánk is részesedhet az uniós segítségbol."

"Arra kérem valamennyi európai parlamenti képviselotáraimat, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a magyar árvízkárosultak ezúttal is megfelelo és gyors uniós támogatásban részesüljenek. A magyar szocialista EP képviselok - ahogy korábban is – ebben mindent segítséget megadnak a kormánynak. A támogatást a károsultak segítése mellett a további árvizek megelozését szolgáló intézkedésekre kell fordítani. Jó lenne, ha az árvízvédelmi rendszer fejlesztése, a gátak korszerusítése nemcsak árvíz idején, hanem az árhullám levonulása után is a kormány kiemelt célkituzése lenne." - hangsúlyozta a szocialista EP-képviselo.