mszp.hu | Belföld | földügyek hortobágyi földmaffia
2016. november 17. 11:26

Az urizáló fideszes elitet kiszolgáló ügyészség továbbra is falaz a hortobágyi földmaffiának

Az urizáló fideszes elitet kiszolgáló ügyészség továbbra is falaz a hortobágyi földmaffiának
A jogállamiság megcsúfolása, hogy az urizáló fideszes elitet kiszolgáló Debrecen Járási Nyomozó Ügyészség érdemi nyomozás nélkül, két nap alatt elutasította azt a feljelentést, amelyet a Hortobágyon történt visszaélések miatt tett az MSZP.

Az MSZP felszólítja a hatóságokat, hogy sürgősen fejezzék be a bűnpártolást, és azonnali hatállyal mondják fel az arra alkalmatlan szereplőkkel kötött bérleti szerződéseket!
 
Az ugyanis a földmaffiával történő ügyészségi összejátszás, hogy Gőgös Zoltán és Harangozó Tamás 2016. november 4-én tett feljelentésére az elutasító határozat november 7-én már meg is született.
Történt mindez annak ellenére, hogy a feljelentés nem általánosságban, hanem egészen konkrét területek esetében fogalmazza meg a bűncselekmény gyanúját.
 
A feljelentés külön felhívta a figyelmet, hogy a kérdéses területeken semmilyen gazdálkodás nem folyik, a területen sem nyájakat, sem gulyákat vagy kondákat nem látni, a szakszerű használat elmaradásának következményeként több méteres gyom és gaz található. A bérlők nem tartják be a környezetvédelmi és legeltetési előírásokat, azokat, amelyeket a pályázat is tartalmazott és a nemzeti vagyon megóvása érdekében kiemelt jelentőségű. A Hortobágyi Nemzeti Park pedig nem látja el ellenőrzési és vagyonkezelési tevékenységét.
 
Az ügyészség elutasító határozatában arra hivatkozik, hogy ők már korábban nyomoztak, és a minisztérium mindenre megnyugtató választ adott.
 
Ez ahhoz hasonlít, mintha egy őrző-védő cég a riasztás után a betörőtől kérdezné meg, hogy véletlenül szólalt-e meg a riasztó.
 
Az ügyészségtől szó szerint a következő válasz érkezett: „A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság több ízben is végzett célellenőrzést a haszonbérbe adott területeken, a tapasztalt hiányosságok ellenőrzése érdekében több alkalommal visszaellenőrzést is végeztek, valamint előfordult olyan is, hogy a nem megfelelő kezelés miatt a haszonbérleti szerződés felmondásának előkészítését is megkezdték.”
 
Ha valaki nem értené: mindez azt jelenti, hogy igazuk van a feljelentőknek, de az ügyészek nem tehetnek semmit.
 
Az MSZP felháborítónak tartja, hogy az ügyészség a földmaffia tagjait védi. Ennek a bűnszervezetnek felszámolása a következő kormány dolga lesz, egy pártatlan, elfogulatlan ügyészség segítségével.
 
MSZP
 
Bővebb információ: Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, országgyűlési képviselő és Harangozó Tamás, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnökehortobá