2011. január 14. 15:50

Az ÚSZT nem más, mint az ÚMFT rossz minőségű másolata

A kormány által bemutatott Új Széchenyi Terv az Új Magyarország Fejlesztési Terv olcsó, rossz minőségű másolata. A hangzatos szavakkal bejelentett fejlesztési irányok zöméről ma kiderült, hogy csupán az előző kormányok által megalkotott koncepció elemeinek átcímkézései.

Magyarország az elmúlt két ciklusban sikerrel állt át a nemzeti támogatási rendszerről az uniós szisztémára. A végbement intézményi átalakítás Európa-szerte elismert és hatékony pályázati koordinációt eredményezett. A szocialista kormányok 2004 és 2010 között több mint 4000 milliárd forint uniós támogatást hívtak le a Nemzeti Fejlesztési Terv, majd az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, kijelenthető tehát, hogy az elmúlt évek fejlesztéspolitikája sikeres volt. Kedvező kommunikációval sikerült bizonyítani a magyar gazdasági és civil élet számára, hogy érdemes pályázni. Az infrastrukturális fejlesztésekkel hazánk versenyképessége növekedett, a kis- és középvállalkozók számára megnyitott források pedig a cégvilágot hozták "pozícióba".

A szocialista kormányok a versenyképesség javítása mellett figyelmet fordítottak az esélyegyenlőségre és a fenntarthatóságra is. Ezzel összefüggésben az emberek mindennapi környezete is gyökeres változáson ment át: iskolák, óvodák, egészségügyi intézmények, önkormányzati hivatalok épültek vagy újultak meg.

Ezzel szemben a Fidesz-KDNP kormány az elmúlt hónapokban a szakadék szélére sodorta a pályázati rendszert. Források helyett csupán a pozíciókat osztogatta, szakértelem híján pedig hónapok óta áll a korábban működő rendszer. Nem véletlen, hogy már az Európai Bizottság is figyelmeztette a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökét, hogy sürgősen vegye vissza a megfelelő szakértelemmel rendelkező alkalmazottakat.

Szomorú, de igaz: mióta a Fidesz szövetség kormányoz, egyetlen új pályázati kiírás sem született. Emiatt félő, hogy 2011 őszéig egyáltalán nem lesznek támogatási szerződések és csak 2012-ben történnek meg az első kifizetések. Ekkor már legalább 23 hónapja lesz a Fidesz kormányon anélkül, hogy bármit fejlesztett volna.

A kormány által bejelentett Új Széchenyi Terv nem más, mint az Új Magyarország Fejlesztési Terv olcsó, rossz minőségű másolata.

Ugyanakkor a most megjelent akciótervekből olyan lényeges területek maradtak ki, mint a mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő műhelyek, a tanórán kívüli nevelési feladatok, a regionális vérellátó központok, vagy a leghátrányosabb helyzetű kistérségek komplex beruházásainak támogatása.

Az MSZP szerint a jelenlegi kormány és az általa létrehozott intézményrendszer alkalmatlan arra, hogy megfelelő pályázati rendszert koordináljon, továbbá nem tesz határozott lépéseket annak érdekében, hogy a leszakadó térségekben élő emberek munkakörülményei és lakókörnyezete javuljon.

Varju László,
az MSZP Fejlesztéspolitikai kabinetvezetője,
országgyűlés képviselő