mszp.hu | Belföld | ESZOSZ ESZOSZ-károsultak
2016. április 08. 15:37

Az út szélén hagyott milliók

Az út szélén hagyott milliók
Gurmai Zita, az MSZP országos elnökségének tagja, az MSZP Nőtagozatának elnöke és Tóthné Gábor Ildikó, Hajdú-Bihar megyei ESZOSZ károsult, 2016. április 08-án "Az út szélén hagyott milliók" avagy a Fidesz szerint mindenki annyit ér, amennyije van? címmel sajtótájékoztatót tartott Debrecenben.

Az MSZP Nőtagozatának elnöke és országos elnökségének tagja kifejtette, hogy véget kell vetni a Fidesz cserbenhagyásos politikájának és senkit nem lehet az útszélen hagyni. Emlékeztette a Fideszt választási ígéretére, amit valószínűleg már régen elfelejtettek a kormánypárt politikusai.

„A Fidesz kormányzásának ez a lényege: a kevesek, a barátok, a klikk jól jár – a többség, az ország nagyobbik fele, azaz mindenki, aki kívül van ezen, meg rosszul.” – mondta Gurmai Zita.

Az ESZOSZ esetében a Fidesz 2860 embert hagyott cserben, ami minősített eset, hiszen védtelen és rászoruló, nyomorban élő emberekről van szó. A károsultak azonnali támogatásához szükséges „1,3 milliárd Ft kevesebb, mint amennyit egy stadion gyepszőnyegére fordítanak”, fejtette ki a Nőtagozat elnöke, aki égbekiáltó gazságnak nevezte a történteket. A szocialista politikus reményét fejezte ki, hogy előbb utóbb a városligeti fáktól az ellenzéki pártok észreveszik az embert is.

„Az MSZP egyedüliként áll az ESZOSZ kisemmizett munkavállalói mellett”, folytatta a párt országos elnökségének tagja. 

Szolidaritási akcióként a szocialisták /párttagok, szimpatizánsok/ összeadtak annyi pénzt, hogy az ESZOSZ Hajdú-Bihar megyei szóvivője ne kerüljön az utcára egy tartozás miatt.

„Mert a baloldal nem csak elvont jogokról szól – hanem elsősorban esélyről és szolidaritásról. Bízom benne, hogy példánkat mások is követik. Hogy akit az útszélen hagy a kormány, az is reménykedhessen, hiszen nekik is joguk van az emberi élethez" fejezte be sajtótájékoztatóját a baloldali politikus.

Tóthné Gábor Ildikó elmondta, egyike a több mint 2800 ESZOSZ károsultnak, akiket egy, véleménye szerint az EU-s pénzek lenyúlására szerveződött baráti társaság tagjai által alapított, úgymond szociális szövetkezet becsapott, átvert. Kálváriája közel tíz hónapja húzódik, minden erőfeszítése ellenére élete kilátástalan, egyik napról a másikra él súlyos beteg férjével úgy, hogy soha sem tudják tudnak e enni valamit a következő nap.

Minden erőfeszítése ellenére munkaügyi papírjait még mindig nem kapta meg a szövetkezet végelszámolójától így sem közmunkára, sem szociális juttatásra nem jogosult. A megyei kormányhivatal egyik vezetője a tavalyi ülősztrájkjuk után ígéretet tett, hogy segít, de semmi sem történt. Mivel a lakbért és a rezsit nem tudták fizetni, az albérletből ki kellett költözniük, most egy öt négyzetméteres mosókonyhában élnek, ahol semmilyen tisztálkodási lehetőség nincs, de örülnek, hogy fedél van a fejük felett. Úgy néz ki, hogy a házban élők ellenzése miatt e hónap végén onnan is ki kell költözniük, hogy hova, még nem tudja. Lehet, hogy a Nagyerdő marad a számukra. Úgy fogalmazott:

"Aki nem élte át, amit mi már közel egy éve, az nem tudja elképzelni, hogy hányan és hányszor aláztak meg bennünket, sorsunk a kormányt nem érdekli, számukra mi nem létezünk. Teljesen kilátástalannak látom a helyzetemet, még esélyt sem kapok arra, hogy tisztességes munkával, emberhez méltóan éljek. Pedig mindenütt azt látom, olvasom hogy a magyar reformok működnek, és milyen csodálatos az élet Magyarországon. Szívesen cserélnék egy hónapra, a magyar kormány bármelyik tagjával, vajon hogyan élnének meg 22500 forintból, a párom segélyéből? Várom a jelentkezőket, minden tudásomat megosztom velük, hogyan is lehet a semmiből, túlélni! "

Huszka Imre,
az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke


Kapcsolódó galéria: Az út szélén hagyott milliók

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »

Kapcsolódó párttagok