2012. március 22. 10:20

Az útirány jó, az út viszont rázós

A magyar lakosságot és exportpiacainkat biztonságos, GMO-mentes élelmiszerekkel kell ellátnunk, a kormány által tegnap elfogadott vidékstratégia alapcéljával az MSZP tehát egyetért, ám a célhoz vezető utat úgy kell kialakítani, hogy ebben a kis, közepes és nagyobb kapacitásoknak egyaránt szerepe legyen.

A vidékfejlesztési miniszter által tegnap vázolt vidékstratégiai paraméterek bőven hagynak tisztázandó kérdéseket. A foglalkoztatottak számának és a helyi értékesítés arányának növelése, valamint a fiatalítás valóban nemes cél, de a megvalósításához a stratégiában foglalt módszerek nem elegendőek.

Jövőre Magyarországnak is elő kell állnia azzal a - közös agrárpolitikához, valamint az uniós ciklusokhoz igazított - hétéves tervvel, amely a vidékfejlesztés fő irányait 2013 és 2020 között hazánk számára meghatározza.

Az uniós agrárpolitika már adott. Miután évi 6-700 milliárd forint közvetlen fejlesztési forrás a tét, saját vidékstratégiánkat a nemzeti célok mellett a közösségi célokkal is összhangba kell hozni. A tegnap jóváhagyott anyagból azonban sajnos nem az derül ki, hogy a kormány teljes mértékben tisztában van Magyarország EU-tagságából eredő jogosultságokkal és kötelezettségekkel.

Reméljük, hogy a parlamenti vita után (ha lesz erre egyáltalán lehetőség) a szakma és a társadalom számára egyaránt elfogadható, széles konszenzuson alapuló programmal vághatunk neki a következő éveknek. Ez nem csupán a mezőgazdaságból élők, hanem egész Magyarország érdeke.

A korábbi, Gráf József nevével is fémjelzett szocialista kormányzás alatt úgymond agrárbéke volt. Ez azt jelenti, hogy működött (méghozzá eredményesen működött!) egy, a napi pártpolitikai érdekeken túlmutató, igazi együttműködésen alapuló agrárpolitika Magyarországon. Az MSZP ennek folytatását várja a Fidesz-kormánytól is. Magyarország érdekében, a magyar vidék érdekében.

Gőgös Zoltán,
az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának alelnöke,
országgyűlési képviselő