mszp.hu | Belföld
2022. január 07. 14:47

Az utolsó hét hajrájában is hatalmas tömegek írják alá Csongrád-Csanád megyében a népszavazási íveket!

Az utolsó hét hajrájában is hatalmas tömegek írják alá Csongrád-Csanád megyében a népszavazási íveket!
Elemi igénnyel, egyre többen várják az emberek a demokráciát, a lakhatási és a foglalkoztatási válság megoldását.

Újabb és újabb kitelepülő helyek nyílnak – jövő hét elejére meglehet a 200.000 aláírás.

Szegeden és Csongrád-Csanádban általában lehet az egyik legmagasabb, több tízezres aláírás szám – erről tartott sajtótájékoztatót a lebetegedett szegedi országgyűlési képviselő és képviselőjelölt, Szabó Sándor valamint az MSZP nevében Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke és Csongrád-Csanád megye 2-es választókörzetének momentumos képviselőjelöltje, Mihálik Edvin pénteken, Szegeden, a Centrum Áruház előtt.

„Szabó Sándor Szeged országgyűlési képviselője azt üzeni a szegedieknek, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy kormányváltás legyen (…) és írják alá azt a népszavazási kezdeményezést, amely miatt ma itt vagyunk, merthogy „előválasztás, népszavazás, kormányváltás”! Ez a népszavazás el fog minket juttatni a kormányváltásig áprilisban, és mindent meg kell tennünk, hogy az a 200.000 aláírás, amely kell a népszavazás sikerességéhez, összegyűljön” – szólított fel Kunhalmi Ágnes.

Elmondta, Szeged élen jár az aláírások gyűjtésében: rendkívül sokan írják alá, jönnek be a pártirodákba, és írják alá az íveket a kitelepülő pultoknál is.

A szocialista politikus megfogalmazta, hogy az ellenzéki előválasztás után, melyen több mint 852.000-en vettek részt, mik a mostani aláírásgyűjtés tétjei. „Az egyik arról szól, hogy akarjuk-e, hogy egy kínai magánegyetem épüljön a magyar adófizetők pénzéből eladósítva sok generációt, amin nincs garancia, hogy a magyar hallgatók is tanulhatnak-e tömegével. (…) A legnagyobb probléma ezzel még csak nem is az egyetem, hanem az, hogy a Diákvárost veszélyezteti, amely nagyon sok ezer vidéki hallgatónak nyújtanak kedvezményes kollégiumi férőhelyet”!

Emlékeztetett, ma lakhatási válság van az egész országban, ezért is különösen fontos, hogy megépüljön a Diákváros. „A Diákváros garantálná azt, hogy minden olyan szegedinek, vagy például Kiskunmajsainak vagy akár a környéken élő fiataloknak, akik egy pár évig Budapesten szeretnének tanulni, de a családjuknak, a szüleiknek nincs elég pénzük arra, hogy albérletet fizessenek Budapesten, jusson kollégiumi férőhely”!

„Én is 5,5-6 évig voltam kollégista Kiskunmajsáról” – tette hozzá –, „nagyon jól tudom, hogy mit jelent egy fiatalnak, hogyha van egy jó kollégiumi szobája, egy jó közösség, amely biztonságot nyújt számára, és segíti őt azokban az években, amikor a legnagyobb szüksége van a tanulás mellett arra, hogy fedél legyen a feje felett és a lakhatása biztosítva legyen. Erről szól az, hogy ne a Fudan egyetem épüljön meg, hanem a Diákváros” – húzta alá.

Elmondta, a másik kérdés szintén az egész országot érinti a munkavállalók révén. „Ez az álláskeresési járadék 3 hónapról 9 hónapra növelését szolgálná! Nagyon fontosnak tartom, mert ha ma valaki elveszti az állását Magyarországon, átlagosan másfél évig keres folyamatosan munkát. Válság van az országban és jórészt ezt a Fidesz okozta” – szögezte le.

Az MSZP társelnöke nyomatékosította, az aláírásgyűjtés és a népszavazás vezet át az áprilisi országgyűlési választásokra, ahol minden ellenzéki párt vállvetve küzd a kormányváltásért. „Együtt vagyunk, együtt maradunk és együtt kormányt fogunk váltani!

Minden szegedinek feladata van ebben (…), hiszen Önökön is múlik, Rajtad is múlik, hogy aláírásoddal erősítsd a népszavazást és aztán egy jó nagy X-szel leváltsuk ezt a kormányt”!

Mihálik Edvin elmondta, jövő héten a választókerület újabb pontjain is alá lehet írni majd a népszavazási kezdeményezést. „Jövő héten a választókerület másik részében, a Homokhátságon folytatjuk, és mind a 12 településen is az aláírásgyűjtést! (…) Nekünk Magyarországgal kell foglalkoznunk, a magyar egyetemekkel kell foglalkoznunk, magyar diákokkal kell foglalkoznunk! És nagyon szomorú az, hogy hány állampolgár keres meg minket azzal, hogy az álláskeresési járadék kibővítése mennyire fontos lenne nekik” – utalt arra, hogy hazánkban milyen sokan veszítették el a munkájukat többek közt a covid-járvány következtében.

A Momentum politikusa megerősítette, a szegediek a demokratikus szövetség minden tagjánál alá tudják írni a népszavazásért szóló íveket.

Végezetül Kunhalmi felidézte, hogy az MSZP ebben és az év minden hónapjában támogatja az embereket, a képviselők átutalt fizetésemeléséből is gazdálkodó Szolidaritási Alapjából. „Hol az iskolakezdés előtt segítjük a szülőket, a rászoruló családokat és a pici gyerekeket, hol a covidban a családokat, akik nem tudnak tisztítószert és egyebeket venni, hol élelmiszert osztunk. Idén januárban képviselőként 150.000 forintot hozunk ebbe a körzetbe is, hiszen Szabó Sándor is felajánlja minden hónapban saját adózott forintjainak egy részét ebbe az alapba. Idén Sándor a Karitáció Alapítvány Gyógyító Bohócdoktorainak ajánlotta fel a 150.000 forintos összeget” – jelentette be az MSZP társelnöke.

Kapcsolódó párttagok