2011. december 23. 09:25

Az utolsó pillanatban sem késő

Ne fogadják el a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényjavaslatot!

A mai napon a Fidesz-KDNP új felsőoktatási törvényt akar az országra erőltetni. A törvényjavaslat jelentős visszalépést vált majd ki a felsőoktatási szféra mai képességeihez és minőségéhez képest, arról pedig ma sem lehet tudni semmit, hogy ez egyes intézménytípusok, szakmák esetén valójában mit jelent majd a gyakorlatban.

A javaslat alapján a Fidesz-KDNP számára a felsőoktatás egy olyan szűk elitképző műhely, ami nem Magyarország versenyképességét, hanem az államfüggő, kormányhoz lojális elit megteremtését hivatott szolgálni. Ez teljességgel ellentmond Magyarország valós érdekeinek.

Magyarország jövője - ahogy ezt Orbán Viktor miniszterelnök 2008-ban maga is vallotta a Fidesz által kezdeményezett népszavazás kampányában - a polgárok fejében lévő tudáson múlik. Térségünk fejlődésének, sikerének záloga a tudás, a kreatív, alkotó emberek sokasága, akik képesek és akarnak alkalmazkodni a modern világ változásaihoz, folyamatos megújulásához.

A felsőoktatás kapuinak szélesre tárásában nemzeti konszenzus volt hazánkban az elmúlt 20 évben. Bárki is volt kormányon, nem vitatta, hogy a felsőoktatásban a mindenkori 18 évesek elérhető legnagyobb arányának kell részt vennie, a diplomások számát pedig a lehető legnagyobbra kell emelni, mivel csak így lehet fejlődő gazdaságot, fenntartható növekedést teremteni. A felsőoktatás szélesítése ennek jegyében történt, és ma talán jóval nagyobb munkanélküliséggel kellene együtt élnünk ennek hiányában. Ezt a konszenzust rombolná most le a Fidesz-KDNP törvényjavaslata.

Az új törvény mélyíteni fogja Magyarország válságát és egyre nehezebbé fogja tenni a kilábaláshoz szükséges tudás és képességek megalapozását. Egyre kevesebbe tudnak majd magas jövedelmet biztosító, modern munkát végezni, a megélhetés egyetlen esélye az alacsony értékű, kis fizetést biztosító munkák megszerzése lesz.

Az a politika, amelyik a XXI. században a felsőoktatáson akarja megspórolni a magas jövedelműeknek adott adókedvezményeket, amelyik tudatosan leszűkíti az egyetemi diplomát szerzők számát, amelyik a mainak akár a felére vágja vissza az egyetemen tanulók számát, az árt az országnak, veszélybe sodorja a következő évtizedek potenciális növekedését, hazánk felemelkedésének esélyét.

Ezért elfogadhatatlan az új felsőoktatási törvénytervezet.

Mi nem akarunk olyan világban élni, ahol az egyetem a más egyetemet végzett szűk elit kiváltsága, miközben a tehetséges, de nem gazdagnak születettek tömegei rekednek kint a felsőoktatásból. Nem akarunk olyan világban élni, ahol a kormány tudásalapú társadalom helyett az olcsó, a létfenntartást éppen hogy biztosító munkákra épülő társadalmat tartja elérendő célnak.

Aki az Országgyűlés előtt fekvő nemzeti felsőoktatási törvényjavaslatot támogatja, az Magyarország jövője ellen szavaz, az a stagnálás, a helyben járás, az esélytelenség és ezáltal a reménytelenség törvényét támogatja. Aki ezt a törvényjavaslatot a mai formájában elfogadja, az Magyarország végleges leszakadását fogadja el.

Ezért fiatal magyar emberként, a jövő fejlődéséért azt kérem a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőitől, hogy mielőtt megnyomják a gombot, gondoljanak saját maguk egyetemi tanulmányaira, gondoljanak gyermekeik jövőjére, a jövő Magyarországára. Ne bújjanak a frakciófegyelem érve mögé - álljanak ki a tudásalapú Magyarországáért.

Ne támogassák a nemzeti felsőoktatási törvénytervezetet!

Kunhalmi Ágnes,
az MSZP elnökségi tagja