Az üzem hűlt helyén

Szomorú kötelességének eleget téve indította a hetet a Mezőkövesdre érkező Mesterházy Attila: a város határában a bezárt Remy alkatrészgyártó üzem hűlt helyén tartott sajtótájékoztatót Nyeste Lászlóval, a kormányváltó erők helyi képviselőjelöltjével.

Az esős, párás idő pont passzolt amúgy a tájékoztató témájához, hiszen mint kiderült, az üzemcsarnok 2012 végi elköltözése mintegy 250 környéken élő család megélhetését tette tönkre közvetlenül, további 100-ét pedig a beszállítói piac megszűnése hozott hasonló helyzetbe.

Mint kiderült, a több száz elbocsátott dolgozó közül maximum 50 tudott elhelyezkedni a cég miskolci egységében vagy környékbeli vállalkozásoknál, a többieknek az elvándorlás vagy jó esetben a 47 ezer forintos közmunka maradt. Munkahelyteremtő beruházások ugyanis nem keletkeztek errefelé az elmúlt években, lett viszont Mezőkövesden is szép új városi stadion 400 millió forint állami támogatásból. (Tállai András államtitkár kiesés ellen küzdő csapata a hétvégén épp a Felcsúttól kapott egy négyest…)

Nyeste László különösen szomorú a szerelőcsarnok elvesztése miatt, mert mint mondta, a 80 éves múltra visszatekintő üzemben még ő maga is dolgozott fiatalkorában.  Miközben az ellenzéki Fidesz 2009-ben reptér és közútfejlesztésekről szóló költségvetési módosító indítványokkal bombázta a válságkezelő kormányt, kormányra kerülve egyet sem valósított meg ezekből – hangzott el.

Mesterházy Attila a sajtótájékoztatón elmondta, hogy kormányra kerülve a baloldal nem a közmunkaprogram mesterséges felduzzasztására, hanem a valódi munkahelyteremtésre fog fókuszálni.